zaterdag 15 december 2012

David Ackles - Road to Cairo (1968)
David Thomas Ackles (27 februari 1937 - 02 maart 1999) was een Amerikaanse singer-songwriter. Hij nam  tussen 1968 en 1973 vier albums op.

Ackels was volstrekt uniek, geen rockster, helemaal apart.

Geen wonder dus dat hij nooit echt commerciëel succes kende. En toch..

Mensen als  de Britse singer-songwriters,  Elvis Costello, Elton John en Phil Collins zeggen allemaal door hem te zijn beïnvloed.  Na Ackles dood zei Costello: "Het is mij een raadsel waarom zijn prachtige songs niet meer bekend zijn"

Ackles begon zijn opname carrière als staf songwriter voor Jac Holzman bij Elektra Records. Geen van de nummers die hij schreef waren goed genoeg voor een van Elektra's artiesten en Holzman suggereerde dan maar dat David Ackles zijn werk zelf zou opnemen. 

 


Zijn eerste album, “David Ackles” (1968) was een steengoed album, maar commercieel succes was er niet. Zelfs wanneer het in 1971 werd heruitgegeven bleef het succes weg.

De follow-up uit 1969, “Subway to the Country”,  bevatte nummers die sterk theatrale invloeden versmolten met piano-based rock. Zijn liedjes weerspiegelden de zelfkant van het leven, maatschappelijke verschoppelingen. Op deze manier liep hij vooruit op de songs van Bruce Springsteen en Steve Earle.
Zijn “hit album” “American Gothic”, uitgebracht in 1972, werd geproduceerd door Elton John's tekstschrijver Bernie Taupin. Het album deed het niet slecht maar buiten de loftrompet van collega’s werd het eigenlijk de derde flop op een rij. Elektra zag geen  commerciële vooruitzichten meer in de man en liet hem na dit album vallen.

Hij maakte nog een album voor CBS maar daarbij bleef het.

David Ackles ging lesgeven in muziek tot aan zijn vroegtijdige dood in 1999.
“Road To Cairo”  uit zijn eerste album werd gecoverd door Brian Auger & Julie Driscoll in 1968.

David Ackles nam er toen ook een franse versie van op “La Route a Chicago”
Geen opmerkingen:

Een reactie posten