woensdag 5 juni 2013

Op de draaitafel : The Aynsley Dunbar Retaliation / Doctor Dunbar's Prescription (1969)Aynsley Thomas Dunbar (Liverpool, 10 januari 1946) is een Engels drummer die met veel grote namen uit het rock-circuit heeft gespeeld.

Hij begon op elfjarige leeftijd met drummen, waarna hij op vijftienjarige leeftijd zich bij de band Leo Rutherford voegde. Andere groepjes waar Dunbar de stiel leerde zijn Merseysippi Jazz Band, Derrie Wilkie and the Pressmen en (Freddie Star and the) Mojo's waarmee hij zijn eerste opnames maakte.

in 1966 speelt hij samen met Steve Winwood en John McVie als het Rhythm and Blues Quartet. In september 1966 kreeg hij meer bekendheid nadat hij zijn intrede deed bij John Mayall's Bluesbreakers met Peter Green en John McVie (beiden later stichters van Fleetwood Mac.

Daarna stapte hij over naar de Jeff Beck Group. Na een ontmoeting met Frank Zappa in België tijdens het festival te Amougies in 1969 werd hij uitgenodigd om naar Amerika te komen, waar hij toetrad tot de band Mothers of Invention, al bleef Dunbar een veelvuldig gevraagd sessiedrummer.

Later kwam hij in aanraking met Neal Schon, die bij Santana als gitarist gespeeld had, waarmee hij de groep Journey vormde, waar hij bleef van 1973 tot 1978.

Deze elpee (Doctor Dunbar's Prescription) dateert uit 1969 met zijn eigen groep The Aynsley Dunbar Retaliation.

Het is een typische British Blues plaat uit de stal van John Mayall. Ik heb de franse uitgave van het album op het BYG Label.

Mijn favoriete tracks zijn

'Till your lovin' makes me blueThe Devil Drives
De Engelse hoes:1 opmerking:

 1. Ronny De Schepper

  heb met belangstelling je stuk over Aynsley Dunbar gelezen en de muziekvoorbeelden beluisterd. Een paar vraagjes: 1.Je spreekt op een bepaald moment over het R&B quartet, maar je noemt maar drie leden; zou de vierde broertje Muff Winwood kunnen geweest zijn (die vandaag toevallig zeventig wordt)? 2.Zingt Aynsley zelf op de platen van zijn groep (anders zou voorbeeld nr.2 nogal komisch zijn, want daar komt geen drummer op voor) ? 3.Wie zijn de andere leden van Retaliation? Vooral de sologitarist en orgelist vind ik goed op voorbeeld nr.1. Met dank bij voorbaat.


  Antwoorden ....

  Hulp, een reactie voor een keer. Ik dacht dat mijn stukjes totaal onopgemerkt voorbij gingen en heb soms de neiging om ermee op te houden. Ik heb Dunbar gezien met zijn groep de Retalliation in Amougis in 1969, waar ook de beruchte jam session tussen Pink Floyd en Frank Zappa plaatsvond

  Wat betreft de vragen : Zang is John Moorshead

  The Ainsley Dunbar Retaliation bestond buiten de drummer uit gitarist/vocalist John Moorshead, bassist Alex Dmochowski, en organist Victor Brox.

  Het vierde mannetje uit het R&B Quartet is idd Muff Winwood. De broertjes vormden later the Spencer Davis Group zonder Dunbar maar met Pete York op drums en Spencer Davis als leider en gitarist.

  BeantwoordenVerwijderen