zaterdag 1 juni 2013

Rod McKuenRodney Marvin McKuen (Oakland (Californië), 29 april 1933) is een Amerikaanse dichter, zanger, liedjesschrijver en acteur.

McKuen loopt op jeugdige leeftijd weg van huis en zwerft enige tijd langs de Amerikaanse westkust.

Om zijn gebrek aan opleiding te compenseren begint McKuen met een dagboek, wat resulteerde in zijn eerste gedichten en songteksten. In de jaren 1950, McKuen werkte hij als columnist en propaganda scenarioschrijver tijdens de Koreaanse Oorlog.

Hij vestigde zich in San Francisco, waar hij zijn gedichten in clubs kan brengen met Beat dichters als Jack Kerouac en Allen Ginsberg. Daarnaast vergaart hij bescheiden bekendheid als folkzanger.

In de jaren zestig reist hij lange tijd door Frankrijk waar hij persoonlijk kennis maakt met diverse chansonniers. Hij maakt Engelse vertalingen van het werk van onder meer Gilbert Bécaud en Jacques Brel. Van die laatste worden onder meer "If you go away" (Ne me quitte pas) en "Seasons in the sun" (Le moribond) succesvol in het Engelse taalgebied. Diegenen die vertrouwd zijn met Brels origineel hebben vaak moeite om die versie in de Engelse bewerkingen terug te herkennen. In elk geval is het onderwerp veranderd: Brel zingt 'Ik wil dat ze dansen als ze mij in het gat gooien', McKuen maakt er 'We hadden plezier en lol in de zon' van. Hij maakt ook "Without a worry in the world" de vertaling van Moustaki's "Le Métèque".

In 1969 bestelt niemand minder dan Frank Sinatra een volledig album van gedichten en liederen van McKuen. Het wordt opgenomen met het orkest van Don Costa (de absolute top) en uitgebracht onder de titel "A Man Alone: The Words and Music van Rod McKuen".

Op dit album vinden we Rod McKuens beste nummer "Love's In Good to Me". Dit wordt later ook gecoverd door Johnny Cash op zijn "American Recordings".
 Terug in Amerika maakt hij een aantal platen met Anita Kerr. Hij schrijft ook mee aan soundtracks voor films waardoor liedjes als "Jean" en "Soldiers who want to be heroes" hits worden. Daarnaast blijft hij poëzie uitbrengen. In 1977 schrijft hij het autobiografische boek Finding my father, over de mishandeling door zijn stiefvader die hij als kind moest doorstaan.

Vanaf 1981 wordt McKuens leven getekend door een klinische depressie waardoor zijn productiviteit sterk afneemt. Hij neemt afscheid van het podium, leidt jarenlang een teruggetrokken bestaan maar maakt eind jaren negentig dankzij Prozac en tientallen McKuen-fansites die hij op het internet ontdekt een voorzichtige comeback, maar daar blijft het bij.

Rod McKuen heeft ook verschillende dichtbundels op zijn repertoire staan plus een tiental symphoniën (!).


Love's been good to meSoldiers who want to be heroesWithout a worry in the world (Le Métèque)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten