vrijdag 25 januari 2013

Georgie Fame - Fats for Fame (EP Columbia SEG8406 - 1965)Georgie Fame is beïnvloed door jazz, blues en ska muziek. Hij leerde al piano spelen op zijn zevende. Op zijn zestiende tekende hij bij Larry Parnes, die hem zijn artiesten naam Georgie Fame gaf. Jarenlang tourde hij door de UK met artiesten als Joe Brown, Gene Vincent en Eddie Cochran. Hij speelde in de band van Billy Fury genaamd: The Blue Flames. In 1961 besloot Fury verder te gaan zonder de band en veranderde de band naam in Georgie Fame and the Blue Flames.

Dit was het begin van een zeer succesvolle carriere met het spelen van rhythm and blues nummers.  Halverwege de jaren 60 waren zij de enige band uit de UK die werd uitgenodigd om te spelen in The Tamla Motown Package Show. Dit was een show met artiesten als Stevie Wonder en The Surpremes. Dit was de eerste keer dat de Motown show naar Engeland kwam.

In 1963 kwam hun debuutalbum Rhythm And Blues At the Flamingo live at The Flamingo Club. Het album werd geen succes, maar het tweede album Fame At Last maakte dit ruimschoots goed.

Zijn versie van "Yeh Yeh", uitgebracht op 14 januari 1965, stond al na twee weken op nummer 1 in de UK singles chart en dit voor zo'n 12 weken. De follow-up single, in 1965, was "In the Meantime".

Fame maakte zijn Amerikaanse tv-debuut in datzelfde jaar op de NBC Hullabaloo serie. Zijn single "Get Away", uitgebracht op 21 juli 1966, ging in een week naar nummer een in de Britse charts en bleef er 11 weken staan.

"Get Away" oorspronkelijk opgenomen met het oog op het gebruik ervan als een televisie jingle voor een benzine reclame, werd later gebruikt als de theme tune voor een quiz op de Australische televisie.

In 1965 maakte Georgie Fame deze tribute EP voor zijn idool Fats Domino.Geen opmerkingen:

Een reactie posten