zaterdag 12 januari 2013

Randy Newman - de vroege originalsRandall Stuart (Randy) Newman (Los Angeles (Californië), 28 november 1943) is een Amerikaanse componist en zanger. Hij bracht meer dan 35 albums uit. Hij schreef ook diverse soundtracks voor films.

Newman groeide op in een muzikaal beroemde familie. Zijn ooms Alfred, Lionel en Emil waren gerespecteerde filmcomponisten. Zijn vader Irving schreef een song voor Bing Crosby. Newman werd op zijn zeventiende jaar professioneel songwriter voor een uitgever in Los Angeles. Toen hij met hulp van zijn vriend Lenny Waronker een platencontract bij Reprise kreeg, stopte hij als broodschrijver en richtte zich op een carrière als singer/songwriter.

Zijn orkestrale debuut in 1968 Randy Newman Creates Something New Under The Sun was niet direct een succes in verkoopcijfers, maar de nummers van het album werden binnen korte tijd door diverse artiesten op de plaat gezet. Met zijn volgende album 12 songs (1970) oogstte Newman alom lof. Gedurende de jaren zeventig maakte hij diverse platen, waaronder Sail Away, Good Old Boys en Little Criminals.

Kenmerkend voor zijn hits zijn de bijtende satirische teksten, zoals God's Song van het album Sail Away. Daarin laat hij God zeggen waarom hij zoveel van de mensen houdt, hoewel hij de steden platbrandt en hun kinderen afneemt. De mensen zeggen dat ze gezegend zijn met zo'n Heer. You must all be crazy to put your faith in me! That's why I love mankind!.

Al verschillende malen werd Newman bekritiseerd of zelfs voor de rechter gedaagd vanwege cynische teksten die door veel Amerikanen verkeerd begrepen worden. De tekst van Short people schoot bij veel kleine mensen in het verkeerde keelgat.

Sinds de jaren tachtig verdeelt Newman zijn tijd tussen het opnemen van nieuwe albums en componeren voor films.In het prille begin schreef Randy voor anderen. Een klein overzichtje :

01 The Fleetwoods - Ask Him If He's Got A Friend For Me
Waarschijnlijk de allereersten die wat in zijn schrijfsels zagen waren de Fleetwoods, toen al zeker op hun retour (hun hit wast Come softly to me uit 1959). Deze Randy Newman song was bedoeld voor  een album uit 1965. Hij belandde in de schuif en kwam terecht op een soort anthology uit 1983.

02 Jerry Butler - I Don't Want to Hear It Anymore (1964)
De eerste Top 100 notering voor een RANDY NEWMAN Song.

03 Gene Pitney - Just One Smile
04 Gene Pitney - Nobody Needs Your Love

Nobody needs your love werd eerst opgenomen door Jerry  Butler, maar de hit kwam van Gene Pitney in 1966.

05 Eric Burdon and the Animals - Mama told me not to come
Stond op een Franse EP. Voor de hit van Three Dog Knight. 


06 Tommy Boyce - Simon Smith and the amazing dancing bear (1966)
Een vol jaar voor the Alan Price Set, en voraleer Tommy Boyce een team werd met Bobby Hart.


07 Manfred Mann - So Long Dad
Het begin van de Britse belangstelling  voor Randy.

08 The Alan Price Set - Living Without You
09 The Alan Price Set - Bet no one ever hurt this bad

Alan Price was totaal verkocht aan Randy Newman Songs. Zijn album uit 1967 “A price on his head” bevatte  niet minder dan 7 RANDY NEWMAN Songs op13.

 10 Cilla Black - I've Been Wrong Before
11 Lee Hazlewood - Lets Burn Down The Cornfield
12 The Alan Price Set - Tickle Me
13 The Brothers - Love Story
14 Fats Domino - Have You Seen My Baby
15 Nilsson – I’ll Be Home
16 Wayne Fontana - Dayton Ohio 1903
Wayne Fontana van de vroegere Mindbenders.

17 Bonnie Raitt – Guilty

18 Judy Collins  - I think it’s gonna rain today. De royale introductie van Judy Collins van een nieuw talent.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten