zondag 24 maart 2013

Davy Graham / Alexis Korner (1962)
Davy Graham / Alexis Korner (1962)

Topic Records TOP70 (EP, UK, April 1962)


Side 1

Angi (Graham)
Davy's Train Blues (Graham)

Davy Graham (acoustic guitar)


Side 2

3/4 A.D. (Korner/Graham)

Alexis Korner (acoustic guitar), Davy Graham (acoustic guitar)David "Dav(e)y" Michael Gordon Graham (Hinckley, Londen, 22 november 1940 - 15 december 2008), was een Brits gitarist en een der meest invloedrijke figuren uit de revolutie van de folkmuziek in het Verenigd Koninkrijk van de jaren '60.

Graham was de zoon van een Guyanaanse moeder en een Schotse vader. Op 12-jarige leeftijd werd hij door een val blind aan één oog. Hij begon gitaar te spelen en bleek al snel een bijzonder muzikaal talent. Graham maakte de stemming D-A-d-g-a-d in de gitaarwereld bekend. Deze stemming is een alternatieve gitaarstemming waarbij de gebruikelijke E-A-d-g-b-e stemming is veranderd, door de eerste, vijfde en zesde snaar een hele toon te verlagen. Graham gebruikte deze stemming intensief in zijn benadering van Keltische muziek, maar ook in folkmuziek en muziek uit India en Marokko.

Hij inspireerde vele bekende artiesten met de akoestische gitaar, zoals Bert Jansch, John Renbourn, Martin Carthy, Paul Simon en ook Jimmy Page, die voor zijn solo White Summer sterk steunde op Grahams "She moved thru' the Bizarre/Blue Raga". Graham is waarschijnlijk meest bekend geworden door zijn instrumentale song "Anji".

Hij stierf eind 2008 op 68-jarige leeftijd aan longkanker. 
Alexis Korner (19 April 1928 — 1 January 1984) was een blues muzikant. Hij wordt wel eens de "Founding Father of British Blues" genoemd. Hij was van doorslaggevende invloed op de Britse Music scene en de Blues revival in Engeland. Bij hem debuteerden o.m. Mick Jagger en Charlie Watts. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten