dinsdag 5 februari 2013

Danyel Gérard - Je (EP AZ 941) 1963Danyel Gerard (geboren Gerard Daniel Kherlakian, 7 maart 1939, Parijs) is een Franse popzanger en componist.

Gerard werd geboren in Parijs.  Zijn vader was Armeens, zijn moeder Italiaanse. Hij groeide op in Rio de Janeiro.

In 1953 keerde hij terug naar Parijs en werd koorknaap in de Notre Dame. Al gauw speelde hij een paar jaren later in een Rock en Roll groepje “The Dangers”  en in 1958 maakte hij zijn eerste opnames: "Viens" (een cover van de Kalin Twins 'hit "Wanneer") en "D'où reviens-tu Billy Boy" (overgenomen van Dorothy Collins' "Where Have You Been, Billy Boy".

Hij was dus echt een pionier in Frankrijk. Op dat ogenblik had hij alleen maar concurentie van Richard Anthony en Danny Boy.

Van 1959 tot 1961 deed hij zijn legerdienst in Noord Afrika. Bij zijn terugkeer, hervatte hij zijn zangcarrière met de hit "Oh Marie-Line" (1961) maar tegen die tijd had hij er heel wat concurentie bijgekregen van de zgn. Franse yéyé met nieuwere zangers zoals Johnny Hallyday. Hij begon ook nummers te schrijven o.m.  voor Johnny Hallyday, Sylvie Vartan, Dalida, Richard Anthony, Caterina Valente, Laforêt en Udo Jürgens.

Hij had een grote hit nog met Pat Boone’s  "Speedy Gonzales" ("Le Petit Gonzales"), ondanks de concurrentie van een versie van Dalida in 1963 en ging toen naar het nieuwe label Disc AZ, waar hij een aantal schitterende EP’s maakte.

Het liedje duurde echter niet lang meer en Danyel ging zich toeleggen op producerswerk en songwriting.

Hij scoorde nog eenmaal met “Butterfly” in 1970.

Naast zijn eigen opnames, bleef hij zich toeleggen op het componeren van muziek voor andere artiesten.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten