vrijdag 12 oktober 2012

Frank Alamo (1941 - 2012)De Franse zanger Frank Alamo  is gisteren op 70-jarige leeftijd overleden.

Een van de grootste successen van Frank Alamo, pseudoniem van Jean-François Grandin (Parijs, 12 oktober 1941 - Parijs, 11 oktober 2012) was "Biche oh ma biche" uit de jaren zestig, een Franstalige cover van de Searchers-song "Sweets for my sweet".

Hij was een "yé-yé"-zanger, die vooral Franse covers van Britse en Amerikaanse popnummers zong. In 1963 verscheen zijn eerste plaat op Disques Barclay: "Loop de loop", een cover van Johnny Thunder. De tweede, "Biche oh ma biche", een Franse versie van "Sweets for my sweet" van The Searchers werd meteen een hit en klom naar de top van de Franstalige hitparades in Frankrijk, België, Zwitserland en Canada.

Hij bracht in de jaren '60 een dertigtal singles en EP's uit en verscheidene daarvan werden meer dan een miljoen maal verkocht. Hij coverde o.a. "Da Doo Ron Ron" (van The Crystals), "Reviens vite et oublie" ("Be my baby" van The Ronettes), "Je veux prendre ta main" ("I Want to Hold Your Hand" van The Beatles), "Hum Hum Hum" ("Um Um Um Um Um" van Major Lance), "Je me bats pour gagner" ("A Hard Day's Night", The Beatles), en "Sing c'est la vie" (Sonny & Cher).

In 1969 beëindigde hij zijn zangcarrière op aandringen van zijn toekomstige echtgenote. Hij werd dan eerst beroepsfotograaf en later industrieel zoals zijn vader. Hij kocht in 1983 een Franse autoconstructeur die de "Jeep Dallas" bouwde en werd zo PDG van de Automobiles Grandin.

In 1996 verkocht hij de fabriek en ging weer optreden. Later werd bij hem de zeldzame ziekte amyotrofe laterale sclerose of ALS vastgesteld, waaraan hij bezweek op de vooravond van zijn 71e verjaardag. 


Een van zijn grootste successen was "Allo MAI 38-37", een bewerking van "Are you getting tired of your little toy" van.... ja van wie?

In die tijd kenden we hier alleen de franse versie. Pas veel later zouden we erachter komen dat ook dit een cover was maar dan van een obscuur nummertje uit ...Engeland.

Als eerbetoon aan Frank Alamo zijn hier :


Lorraine Gray - Are you getting tired of your little toy (Januari 1964) (Fontana TF435)
Darlene PaulFrank Alamo - Allo MAI 38-37Geen opmerkingen:

Een reactie posten