zaterdag 6 oktober 2012

Jess and James
Jess and James staat eigenlijk voor de gebroeders Fernando en Antonio Lameirinhos. Fernando werd in 1944 en Antonio in 1947 in Portugal geboren.

Fernando was van kindsbeen af gefascineerd door muziek, maar in Portugal was er noch tijd noch geld voor muzieklesDat veranderde toen ze met hun ouders naar Wallonië verhuisden. Omdat Fernando geen zin had om voort te studeren, ging hij in een marmerbedrijf werken en met het geld dat hij daar verdiende, kon hij zich al snel een gitaar aanschaffen en naar de muziekacademie. Hij kreeg op die manier de akoestische gitaar vrij goed in de vingers. Antonio wou wél studeren, maar toch wist zijn broer hem te overhalen in zijn vrije tijd wat te gaan oefenen op de basgitaar.

Aan het begin van de jaren zestig richtten ze hun eerste groep The Robots op: muziek spelen in de stijl van The Shadows en The Spotnicks. Maar toen ze The Beatles en The Rolling Stones te horen kregen, ging hun voorkeur almaar meer uit naar de beat en begonnen ze met een nieuwe groep The Mods.Intussen waren Fernando en Antonio naar Brussel afgezakt en waren ze verliefd geworden op de Amerikaanse soulmuziek met een aparte voorkeur voor Otis Redding en Wilson Picket.


Ze gingen gelijk ook op zoek naar een platenfirma. Eerst boden ze zich aan als Franstaligen, maar daar hadden de firma’s toen geen oor naar, tot ze de keer daarop deden alsof ze Engelstalig waren en toen lukte het wel. Palette sluit een deal met hen en Roland Klüger wordt hun producer die hen dadelijk als Jess and James aanspreekt. Omdat je om goede soul te spelen ondermeer blazers en een goeie percussionist nodig hebt, gaan ze snel op zoek en lopen zo drummer Garcia Morales tegen het lijf die hen in contact brengt met steengoeie muzikanten en in een mum van tijd hebben ze een prima band bij mekaar, The JJ Band.

In Brussel waren Jess and James intussen in the place to be van dat moment terecht gekomen, Les Cousins, een kleine club in de buurt van de Grote Markt, waar op het einde van de jaren 50 The Cousins al waren ontdekt door Jean Klüger. De JJ Band zou hier gedurende anderhalf jaar het vaste huisorkest worden dat daar tot 5 keer per avond speelde.

Vergeet niet dat ook hier Jimmy Frey hen hoorde en hun vroeg met hem samen te werken, wat de hitsingle ‘Zo mooi, zo blond en zo alleen’opleverde.

Roland Klüger ging zich dus met het repertoire en de producties van Jess and James bezighouden. De deal was wel dat Fernando en Antonio al hun nummers zelf zouden schrijven en dat onder de schuilnaam Tony en Wando Lam. Qua succes was het wel wachten tot ze met hun single ‘Move’op de proppen kwamen, een liedje met een apart verhaal.

Tijdens een opnamesessie in de zomer van 1966 – ze waren toen behoorlijk aangeschoten omdat ze wat té veel cognac hadden gedronken – restte er nog een uurtje. Omdat ze die kostbare tijd toch wilden benutten, gingen ze maar wat improviseren. Fernando speelde enkele melodische flarden, waarop de saxofonist gretig inpikte en zo ontstond vrij snel een aanstekelijke song. Antonio ging zich met de melodie in het hoofd op het toilet afzonderen en kwam iets later te voorschijn met ‘We move to the left, we move to the right, girls keep on dancing….’Er werd nog wat verder gesleuteld, de bandopnemer gestart en enkele uren later was een grote hit geboren. 

Move stond de 23ste december 1967 op zes genoteerd in de BRT top dertig. Het werd zelfs een nummer 1 in Spanje. Er werd toen snel en veel geld verdiend, maar dat sprookje was maar van korte duur. Terwijl ze op het einde van de jaren zestig nog in dure hotels sliepen en in een knalrode Mustang rondreden, waren Jess and James financieel stilaan aan lager wal geraakt.

Om toch maar wat geld te verdienen, gingen ze in de Londense metro als buskers optreden, als doodgewone straatmuzikanten! Maar hoe je hun verhaal ook leest, keert of draait ‘Move’is en blijft één van de beste Belgische popsongs uit de jaren zestig, een song die we vast en zeker op gelijke hoogte mogen plaatsen met ‘Seven horses in the sky’van The Pebbles en ‘Daydream’van The Wallace Collection.
 

Dit zijn al hun singles

01 Half A Woman
02 Nothing But Love

03 Move
04 What was I born for

05 The end of me
06 Let me go home

07 Something For Nothing
08 I let the day go by

09 Change
10 Julie´s Doll

11 Thank You Show Biz
12 Motherless Child

13 Cousins Jack
14 Nicky´s at the P.C.

15 Fado
16 You Can´t Cry Everyday

17 Love Is a River
18 My Name Is Love

19 Asi Fue
20 Nubes

21 Mrs. Davies
22 A Passing Car

23 High
24 The Naked
Geen opmerkingen:

Een reactie posten