zaterdag 13 april 2013

Hoyt Axton - Folk Songs (EP Vogue INT 18031) - 1963Hoyt Axton Wayne (25 maart 1938 -26 oktober 1999) was een Amerikaanse country music singer-songwriter, en een film- en televisie-acteur.

In de vroege jaren 1960 werd hij bekend met zijn aardse stijl en krachtige stem. Hij schreef o.m. Della and the dealer", "Joy to the World" en "Greenback Dollar".

Zijn moeder, Mae Boren Axton, schreef de klassieke rock 'n' roll hit voor Elvis “Heartbreak Hotel".

Na zijn ontslag uit de marine aan de westkust  begon Hoyt folksongs te zingen in San Francisco nachtclubs. In de vroege jaren 1960 bracht hij zijn eerste folk album uit “The Balladeer” (opgenomen in de Troubadour). Hierop stond zijn song "Greenback Dollar" welke in 1963 een nationale hit werd voor The Kingston Trio.

Hoewel Hoyt Axton regelmatig platen afleverde waren het vooral de covers van zijn songs door anderen die het deden.

"Joy to the World" en "Never Been to Spain " (Three Dog Night), de eerder genoemde "Greenback Dollar" (Kingston Trio), "The Pusher" en "Snowblind Friend "(Steppenwolf)," No-No Song "(Ringo Starr), om er een paar te noemen.

Axton wist zijn bijzondere gevoel voor humor om te zetten in pakkende songteksten. Nummers van zijn hand werden opgenomen door artiesten als Elvis Presley, Joan Baez, Waylon Jennings, John Denver en Linda Ronstadt. Zelf scoorde hij hits met nummers als `Boney Fingers' en `When the Morning Comes'.

 


Als acteur speelde hij o.m. in Bonanza, en vooral bekend is zijn hoofdrol in “Gremlins” en “The Black Stallion”

Axton worstelde enige tijd met een cocaïne verslaving en een aantal van zijn liedjes, waaronder "The Pusher", "Snowblind Friend" en "No-No Song", weerspiegelen voor een deel zijn negatieve ervaringen met medicijnen.

In februari 1997 werden hij en zijn vrouw gearresteerd wegens bezit van marihuana. Zijn vrouw verklaarde later dat ze Axton marihuana had gegeven om pijn en stress na zijn beroerte van 1995 te verlichten.

Axton is nooit volledig hersteld van zijn beroerte en zat voor een groot deel van de tijd in een rolstoel. Hij stierf aan een nieuwe  hartaanval in Victor, Montana, op 26 oktober 1999, op de leeftijd van 61.

Dit is mijn Franse EP uit 1963.

1 opmerking:

  1. Manythanks Joski Hoyt Axton is a really good singer and I also enjoyed Little Walter.
    Take Care
    Kat from Multiply

    BeantwoordenVerwijderen