vrijdag 12 april 2013

Op de draaitafel : Tyrannosaurus Rex - Prophets, seers & sages, the angels of the ages (1968)Profeten, zieners en wijzen .......


In 1967 richt Mark Bolan samen met percussionist Steve Peregrin Took (de artiestennaam komt van een personage uit de In de ban van de ring-trilogie) in Londen een folkband op, genaamd Tyrannosaurus Rex.

De eerste paar jaren staat de band voornamelijk bekend als een hippiegroep met komische psychedelische teksten. Bij optredens zit Bolan op een kleedje met een akoestische gitaar; Took begeleidt hem op bongo's.

Bolans vroegere manager Simon Napier-Bell maakt wat opnamen met hen, maar ziet weinig perspectief in hun muziek. In 1968 begint de band een samenwerking met producer Tony Visconti, die hun muziek op de plaat zet.
 
Tyrannosaurus Rex brengt de eerste single uit, "Deborah", en de eerste twee albums, “My people were fair and had sky in their hair... But now they're content to wear stars on their brows” en “Prophets, seers & sages, the angels of the ages”.

De tweede single, "One Inch Rock", haalt de onderste regionen van de Britse top dertig. Een fan van het eerste uur is de diskjockey John Peel, die bijdragen levert aan het eerste en het derde album. Op allebei leest hij een verhaaltje voor.Op het Festival te Bilzen op 23 augustus 1968

Een van de hoogtepunten uit deze periode is een optreden bij een openluchtconcert in Hyde Park in Londen op 29 juni 1968, samen met Pink Floyd, Roy Harper en Jethro Tull. Tyrannosaurus Rex treedt ook op in het Festival te Bilzen op 23 augustus 1968, waar ik op de eerste rij zit met open mond.

Met Took neemt Bolan nog één album op, “Unicorn”, maar na een rampzalige tournee door de Verenigde Staten gaan de twee uit elkaar. De single "King of the rumbling spires", ongeveer tegelijk met Unicorn geproduceerd, is de eerste single van de band die is opgenomen met een elektrische gitaar. Voor het vierde album, “A beard of stars”, wordt Took vervangen door Mickey Finn.
 
In 1969 brengt Bolan een poëzieboek uit, “The warlock of love”. Het boek wordt, dankzij een trouwe groep volgelingen die de band in drie jaar heeft opgebouwd, een bestseller.

In 1970 wordt de naam van de band ingekort tot T. Rex en ontwikkelt de band zich van de hippiefolk af richting door pop en rock-'n-roll beïnvloede rockmuziek. Een legende is geboren. De rest is history !


Deze plaat zet meteen de toon. Het eerste nummer is een bewerking (nu ja...) van de single “Deborah” hier vervormd en verknipt tot “DeboraarobeD”, dwz, van achteren naar voren. Hilarisch.

Mijn favoriete tracks zijn het wonderlijke “Salamanda Palaganda” (in the Parisian Zoo, zoo zoo zoo zoo!).

Verder “The Eastern Spell” een soort Donovan song op speed, en “The Travelling Tragition” (een samentrekking van the tradition en tragic) over de foorkramers.


Salamanda PalagandaThe Eastern SpellThe Travelling Tragition
 


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten