maandag 8 april 2013

Irish CoffeeIrish Coffee was een Belgische rockband die opgericht werd in 1970. De leden kwamen van een andere band, The VooDoo genaamd.

Aanvankelijk speelde de groep enkel covers van grote internationale rockbands, zoals Deep Purple, Led Zeppelin, The Who en The Kinks.

Na het avontuur van “The Voodoos” ging het grootste deel van de groep naar de groep “Brussel”, de begeleidings groep van Wim de Craene, met wie ze o.m. “Tante Emma” opnamen. Ik voeg er een foto bij die ik toen van de groep met Wim De Craene maakte op het Brusselse Muntplein.

In 1972 brachten ze echter een album uit met enkel nummers van hun eigen hand. Dat album, ‘Irish Coffee’ geheten, werd geperst op 1000 exemplaren en kende toentertijd een bescheiden succes. De single ‘Masterpiece’ was een hitje in een aantal Europese landen. Hun lp en singles zijn nu erg gezochte collector’s items.

 

Originele bezetting :

William Souffreau: zang, gitaar
Jean Van Der Schueren: leadgitaar
Willy De Bisschop: basgitaar
Paul Lambert: hammondorgel
Hugo Verhoye: drums
Luc De Clus: leadgitaar op de nummers ‘Witchy Lady’ en ‘I’m hers’
Raf Lenssens: drums op de nummers ‘Witchy Lady’, ‘I’m hers’, ‘Down down down’ en ‘I’m Alive’
Dirk Dierickx: backing vocals op de nummers ‘Masterpiece’ en ‘The Show’

De groep nam Masterpiece en The Show op in een kleine 8sporen studio in Schelle die eigendom was van The Jokers. De single werd voorgesteld aan de pers op 8 januari 1971. Het kwam uit op het Piratenlabel en deed het vrij goed in België.

Een vertegenwoordiger van het Amerikaanse platenlabel Parrot kreeg de single te horen op de Midem muziekbeurs in Cannes en besloot om ze te tekenen op het label. Hij wilde zo snel mogelijk een volledig album, door de single kwamen ze veel op tv en op de radio. Ze begonnen te schrijven aan de lp en door veel te repeteren konden ze het album opnemen op 4 dagen in de Reward studio.

Voor deze band en zijn debuutsingle heb ik een speciaal (koffie)boontje ! Irish Coffee staat hier op het dak van een kantoorgebouw tussen de Kaas- en de Botermarkt in Brussel. Hun “Masterpiece” kon, volgens mij, de internationale concurrentie van The Greatest Show On Earth (“Real Cool World”) en The Ides Of March (“Vehicle”) moeiteloos doorstaan. Onze eigen Deep Purple!

In de nieuwe editie van Rock over Belgium , het verzamelaarsboek van Kris Dierckx, wordt geschat dat de originele Masterpiece 400 euro waard is. Voor geen enkele Belgische elpee wordt meer geboden.


 
Ook speelden ze in het voorprogramma van onder meer Uriah Heep en Golden Earring.

Hun muziek klinkt als een kruising tussen (hard)rock en blues. De groep werd destijds (officieus) uitgeroepen tot de beste rockband van België. Leadzanger William Souffreau kreeg in de jaren 70 ook de eer benoemd te worden als “beste zanger van België”.

Souffreau is nog steeds actief als soloartist en bracht ondertussen al meer dan 10 albums uit.

In 1975 gingen de leden uit elkaar en was het gedaan met Irish Coffee. In 2004 kwam er echter een reünie (met het album ‘Irish Coffee 2' tot gevolg) en in 2008 bracht de groep nog een livealbum uit, Live Rockpalast – Harmonie Bonn – 21.12.2005.
Hier zijn – niet de zeer gezochte LP uit 1971 (waarvan ik overigens een origineel exemplaar heb sinds de release) maar -  de vier singles van de groep  (1971 – 1974)

• Masterpiece / The Show (Triangle, 1971)
• Carry On / Child (Triangle, 1971)
• Down Down Down / I’m Alive (Triangle, 1972)
• Witchy Lady / I’m Hers (Barclay, 1973)Geen opmerkingen:

Een reactie posten