zondag 1 juli 2012

The PaupersDe Paupers waren een Canadese psychedelische rock band. Zij maakten twee albums voor Verve Forecast Records in 1967 en 1968 en speelden op het Monterey International Pop Festival.

De groep werd opgericht als The Spats in Toronto in 1964 door ex-Riverside Three drummer Skip Prokop (geboren Ronn Prokop, 13 december 1943 in Hamilton, Ontario, Canada) en ritme gitarist / zanger Bill Marion aka Bill Misener (geboren in Hamilton, Ontario, Canada). De andere originele leden zijn lead gitarist Chuck Beal (geboren 06 april 1944 in Scarborough, Ontario, Canada) en bassist Denny Gerrard (geboren 28 februari 1947 in Scarborough, Ontario, Canada).

Hun eerste singeltje werd al gauw een lokale hit ("Never Send You Flowers”).

Na wat personeelswijzigingen geraakte de band zo ver dat ze Wilson Pickett mochten begeleiden op toer door Canada. Ze speelden in het voorprogramma van The Lovin’ Spoonful in Toronto.

Hun live-reputatie begon zich te verspreiden en in het begin van 1967 geraakte niemand minder dan  Bob Dylan's manager, Albert Grossman, ervan overtuigd dat hij zich met hen moest bezig houden. Hij onderhandelde een kontraky met MGM en bezorgde hen een opname voor het sublabel Verve Forecast.

De groep speelde nu in New York's Cafe Au Go Go van 21 februari tot 05 maart 1967 in het voorprogramma van de Jefferson Airplane. Volgdnen al gauw optredens aan de West Coast  waaronder een aantal optredens in San Francisco Fillmore Auditorium en het Monterey International Pop Festival op 16 juni.

Terug in Toronto in de late zomer kwam hun eerste LP uit "Magic People" gevolgd door een single met dezelfde naam.  Er volgde een promotoer met o.m. Cream.

Toch deed het album niet zoveel. Het bleef steken op nr. 178 in de LP Charts van Billboard.

Een tweede single (“Think I Care”) werd uitgebracht, zonder veel succes. Er volgde nog een tweede album, maar ook dat flopte.
In Frankrijk kwam er nog een derde single uit, ook zonder succes (“South Down Road”).

Skip Prokop werd onrustig en geraakte al snel vervreemd van de groep die hij zelf had opgericht. Hij legde zich toe op lucratieve sessies met o.m. Ritchie Havens en Peter, Paul and Mary, voor wie hij drims speelt op “I dig Rock and Roll Music”.

Op 24 februari 1968 speelde de groep voor het laatst met Jimi Hendric en The Soft Machine in het  CNE Coliseum in Toronto. Er volgde nog een ultieme Amerikaanse tour.

Halverwege deze toer verliet Skip Prokop de groep en richtte hij Lighthouse op.

Dit zijn de twee singles in mijn bezit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten