vrijdag 13 juli 2012

The Grass Roots - Where were you when I needed you (1965)De naam "Grass Roots" (oorspronkelijk gespeld als  "Grassroots") was de naam die het duo PF. Sloan en Steve Barri bedachten voor een groep uit LA. Met die groep zouden ze proberen te springen op de kar van de folk-rock beweging, ingezet door de Byrds.

Een van deze nummers was "Where were you when I needed you” . Het werd opgenomen door Sloan en Barri samen met een nu vergeten line-up van studiomuzikanten. Sloan zong lead en speelde gitaar. Het nummer werd uitgebracht onder de naam "The Grass Roots" en als demo gestuurd naar een aantal radiostations in Los Angeles.

De respons was matig. Sloan en Barri gingen op zoek naar een groep die als “The Grass Roots” zou opnemen. Ze vonden een in een San Francisco outfit, "The Bedouins”', en namen met deze groep een nieuwe versie op van “Where were you when I needed you”. De zanger was Willie Fulton.

In het najaar van 1965 begon deze nieuwe groep aan te slaan. De song werd gespeeld op verschillende radiostations in en rond LA. De B kant van de single, een versie van Dylan’s “Mr. Jones”  (Ballad of a thin man) was hier natuurlijk niet vreemd aan.

De groep werd dan gelanceerd. Willie Fulton (lead vocals, gitaar,) Denny Ellis (gitaar, backing vocals),  David Stensen (bass, backing vocals) samen met drummer Joel Larsonan vomden de line up van de groep.

Voor hun eerste LP kregen ze nog de steun van P.F. Sloan die het merendeel van de song had gemaakt.

De eerste LP “Where Were You When I Needed You” uit 1966, op het Dunhill label deed het goed. De single piekte ergens onderaan de top 20 in de Billboard Charts.

Toch kon de groep het eerste succes niet evenaren en al gauw verlieten verschillende leden de groep.

Dit zou het verhaal worden van een band, die in verschillende bezettingen successen kende.

Het jaar daarop zorgden een totaal hervormde “Grassroots” voor de hit “Let’s live for today”.  Nog een jaar later zou een weer hervormde groep een hit hebben met “Lovin’ Things”.

Dit is mijn franse EP met de beginsingles van de “Grass Roots”
Geen opmerkingen:

Een reactie posten