vrijdag 2 november 2012

Dragonfly - 4 Celestial Songs (1968)DRAGONFLY uit Vlissingen bestond uit :

John de Caljouw - Zang
Rudy de Queljoe - Gitaar
Tonny de Queljoe - Bas
Huib Pouwer - Drums


Dichter Hans Verhagen geldt als ontdekker van de popgroep Dragonfly. Hij zag de band eind 1967 in Vlissingen spelen, introduceerde de groep in de Amsterdamse 'sien' en produceerde hun eerste single. Dragonfly is een waar fenomeen: één van de weinige echt psychedelische groepen uit Nederland.

De grote ster was Marcus Rudy de Queljoe (geboren in Soerabaya 1947) beter bekend als Rudy de Queljoe ,van Molukse afkomst. Hij zou later Jan Akkerman vervangen bij Brainbox en ook bij Masada spelen.


 
Het Zeeuwse kwartet is vooral bekend geworden doordat ze regelmatig met beschminkte gezichten speelden. Het was een idee van de Zeeuwse beeldend kunstenaar Bert Quite, ook wel het vijfde bandlid genoemd. Volgens Sijnke is het 'evident' dat de Amerikaanse hardrockband Kiss, die later ook met beschilderde gezichten op het podium stond, weet moet hebben gehad van Dragonfly. 


 


Dragonfly trad veel op, onder meer in februari 1968 tweemaal in het voorprogramma van de toen nog niet zo bekende band Pink Floyd, in Vlissingen en Terneuzen.

De groep heeft niet veel langer dan een jaar bestaan, bracht alleen twee singletjes uit, had weinig commercieel succes en trad maar een beperkt aantal keren in het buitenland op.

Deze EP, die de singeltjes groepeert, vond ik gisteren op mijn zolder.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten