vrijdag 9 november 2012

The Eagles - Originals
De groep ontstond in het begin van de jaren zeventig in Los Angeles, eerst als begeleidingsband van Linda Ronstadt, maar al snel sloegen ze hun eigen vleugels uit. Hun vroegste muziek was een mengeling van country en bluegrass, vermengd met de harmonieën van de Californische surfmuziek. Hierdoor ontstonden gevoelige nummers over relaties, auto's en een zwervend leven. De pioniers van dit nieuwe genre waren begenadigde singer-songwriters als Jackson Browne, J.D. Souther en Warren Zevon en bands als Buffalo Springfield en Poco. Uit de subcultuur in en om Sunset Boulevard en The Valley in Los Angeles die rond deze componisten ontstond, distilleerden de Eagles een eigen geluid dat synoniem werd met de term Californische countryrock. Op latere albums van de groep werd de bluegrassmuziek meer en meer afgezworen en ging men over naar een meer recht-toe-recht-aan rock-geluid.
 
Geen van de vier oprichters was geboren in Californië. Gitarist/toetsenist Glenn Frey ontvluchtte de koude winters en de beklemmende muziekscene van zijn geboortestad Detroit en introduceerde een Rhythm-and-blues-geluid. Drummer Don Henley was bijna afgestudeerd in Engelse literatuur. 
Gitarist/mandolinist/banjospeler Bernie Leadon had een passie voor country en bluegrass die een sterke invloed had op het vroege geluid van de band. Bassist Randy Meisner was een liefhebber van auto's en fietsen en verkeerde eigenlijk liever bij zijn familie dan dat hij zijn tijd besteedde aan het bespelen van een basgitaar in een rockband.

De band werd geformeerd in 1971 toen John Boylan - toen manager van Linda Ronstadt - Frey, Leadon, and Meisner losweekte van hun bezigheden. Ze misten nog een drummer totdat Frey Henley belde die hij had ontmoet in The Troubadour in Los Angeles. Twee maanden lang vormde Eagles de band achter Ronstadt, maar na afloop van deze tournee besloten de mannen een eigen groep te vormen.
Er volgden nog wat personeelswisselingen : Bernie Leadon zorgde ervoor dat Don Felder bij de groep kwam vanaf "On the Border". Daarna stapte hij op. Randy Meisner werd vervangen door Tim Schmidt van Poco, en Joe Walsh kwam erbij vanaf "Hotel California".

Hoewel de Eagles de meeste van hun nummers zelf schreven hebben ze toch een aantal songs gecoverd.

Dit zijn ze :

1. Please come home for Christmas - oorspronkelijk van Charles Brown uit 1960. De Eagles brachten het nummer alleen uit op single.

2. Outlaw man - van David Blue op zijn lp "Nice Baby & The Angel". Door de Eagles gecoverd op "Desperado"

3. Train leaves here this morning - van de Fantastische Dillard and Clark Expedition mét Bernie Leadon als banjoman. Bernie Leadon kwam van deze groep wanneer hij naar de backing groep van Linda Ronstadt ging. Hij bracht de song mee (en heeft hem trouwens zelf geschreven)

4. How Long - Van John David Souther op zijn titelloze eerste solo-lp uit 1972, met Glenn Frey in het koortje. De Eagles coverden de song in 2007 op "Long Road out of Eden"

5. Seven Bridges Road - van Steve Young op zijn debuut-lp "Rock, Salt & Nails" uit 1969, met Gram Parsons, Gene Clark en Chris Hillman. Die hingen daar toch rond want zowel Dillard & Clark als The Flying Burrito Brothers hadden toen net in diezelfde A&M-studio een lp afgewerkt. De Eagles coverden de song in 1980 op hun live album.

6. Midnight Flyer - van de Osborne Brothers. Uit 1972. De Eagles coverden de song op "On the Border" uit 1974.

7. Ol' 55 - van Tom Waits. Uit 1973. The Eagles coverden de song ook op "On the Border".

en dan is er "Hotel California"

Ik kan me niet ontdoen van het gevoelen dat the Eagles minstens héééél goed hebben geluisterd naar jethro Tull en "We used to know" uit hun fantastische "Stand Up" album. De melodie én de akkoorden progressie zijn praktisch identiek  met "Hotel Californie". Zo erg zelfs dat Ian Anderson er publiek voor uit kwam dat hij hier ergens wel wat royalties voor verdiende van de heren Felder, Frey & Henley. (terecht ???)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten