woensdag 7 november 2012

"les" Searchers chantent en Français (1964)
The Searchers is een band uit Liverpool die - parallel aan bands als bijvoorbeeld The Beatles en Gerry & the Pacemakers - de muziek ontwikkelde die uiteindelijk als Merseybeat (ook wel Liverpoolsound) de wereld zou veroveren.

Specifiek aan het geluid van The Searchers zijn de sound van de 12-snarige Rickenbacker, het veelvuldig gebruik van tremolo-effecten en de toepassing van tweestemmige harmonieën.


 


De bandleden waren voordien al sinds 1957 actief in allerlei (skiffle)-bandjes. Na diverse samenstellingen ontstond in 1961 de bezetting van The Searchers zoals die in 1963 wereldwijd zou doorbreken. Ofschoon The Beatles in feite de voorlopers waren van de Liverpoolbands, waren het The Searchers die als eerste van die lichting doorbraken op het continent met “Sweets for my Sweet”.

Al met al brachten The Searchers in hun succes-periode (1963 t/m 1968) 22 singles en 5 lp's uit op het platenlabel PYE. Na die periode stapten ze over naar het RCA-label dat voornamelijk op de Amerikaanse markt was gericht en dat in Nederland nauwelijks nog tot successen leidde.

 


Gedurende de topjaren kenden The Searchers drie samenstellingen. De oorspronkelijke samenstelling gedurende de jaren 1961 tot augustus 1964 met Tony Jackson als leadzanger/bassist, Mike Pender en John McNally op gitaren en Chris Curtis als drummer. Ze zongen alle vier. Deze periode is vooral bekend door rocky hitsongs als “Sweets for my Sweet”, ”Sugar and Spice” en “Love Potion nr. 9”.

Na het vertrek van leadzanger Tony Jackson - die werd vervangen door Frank Allen - werden de zangpartijen voornamelijk ingevuld door Mike Pender en Chris Curtis. Die periode is voornamelijk bekend door de tweestemmigheid van Pender en Curtis in melodieuze songs als “Needles and Pins”, “Don't throw your love away” en “Goodbye my Love”.

En dan nog de periode na het vertrek van Chris Curtis in maart 1966 - als drummer vervangen door John Blunt - met songs als “Take it or leave it”, “Have you ever loved somebody” en “Western Union”.

 


In mei 1964 waren the Searchers in Frankrijk en traden er op  in de beroemde Olympia. Hun platenfirma  Vogue vroeg hen om een aantal van hun nummers op te nemen in het Frans.

The Searchers gingen akkoord en zongen een paar nummers in in het Frans maar op de originele backing-tracks.

Zo ontstond deze franse EP, een formaat dat in Frankrijk erg populair was (de zogenaamde Super 45 Tours).

Van de verkoopcijfers werd niet veel verwacht en dus werd eEP op niet al te veel exemplaten gemaakt. Dit maakt van deze EP een van de meest gezochte EP’s  - moeilijk te vinden en erg duur.

Dit is ze :

C’est Arrive Comme Ca = Don’t Throw Your Love Away
C’est De Notre Age = Sugar And Spice
Mais C’etait Un Reve = It’s All Been A Dream
Ils La Chantaient Il Y A Longtemps = Saints And Searchers 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten