maandag 19 november 2012

Ian and Sylvia – The Originals
Er zijn van die artiesten die belangrijk zijn voor de muziek, niet zozeer omdat ze zelf erg goed zijn, maar vooral omdat ze als doorgeefluik fungeren voor de latere generaties.

Dit was zo voor het folkduo Ian en Sylvia.  Ze introduceerden ons tot Gordon Lightfoot en Joni Mitchell en namen als eerste een aantal  Dylan songs op.

Ian & Sylvia waren een Canadees folk en country duo dat bestond uit Ian en Sylvia Tyson, geboren Fricker. Ze begonnen samen op te treden in 1959, trouwden in 1964, en stopten ermee in 1975 na een echtscheiding.

Ian Tyson, CM, werd geboren in Victoria, British Columbia in 1933. In zijn tienerjaren besloot hij een carrière als rodeo rijder te beginnen. Tijdens de revalidatie van zijn verwondingen,  opgelopen bij een val van zijn paard ergens in het midden van de jaren vijftig,  begon hij gitaar te leren. In de late jaren 1950 verhuisde hij naar Toronto en had hij zijn zinnen gezet op een carrière als entertainer. Hij begon dan ook te spelen in clubs en koffiehuizen in Toronto. In 1959 werd hij full-time muzikant.

Sylvia Tyson, geboren Fricker, CM, werd geboren in Chatham, Ontario in 1940. Hoewel nog in haar tienerjaren begon ze de folk-clubs van Toronto te bezoeken.

Ian & Sylvia begonnen samen op te treden in Toronto in 1959. In 1962 gingen ze naar New York City, waar ze de aandacht trokken van manager Albert Grossman. Hij was toen reeds de manager van Peter, Paul and Mary en zou binnenkort Bob Dylan’s manager worden. Grossman zorgde voor een kontrakt bij Vanguard Records en het duo bracht hun eerste album uit later dat jaar.

 


Het eerste en self-titled album van Ian & Sylvia op Vanguard Records bestond voornamelijk uit traditionele folksongs, Engelse en Canadese volksliedjes, spirituals en een paar blues nummers.  Het album was niet zo succesvol maar in elk geval genoeg om op het Newport Folk Festival van 1963 op te treden.

“Four Strong Winds”, hun tweede album, was vergelijkbaar met de eerste, maar het bevatte de eerste opname van Dylan’s “Tomorrow is a long time” waarvan Sylvia beweerde dat Dylan het voor haar had geschreven. Dylan schreef het echter na de breuk met Suze Rotolo. De song “Four Stong Winds” van Ian Tyson zelf was een echte hit.

Ian en Sylvia trouwden in juni 1964. Ze brachten ook hun derde album, “Northern Journey” uit . Dit album bevatte een blues nummer geschreven door Sylvia, “You Were On My Mind “, dat later een wereldhit zou worden voor de Californische groep We Five en de Britse folk -rock zanger Crispian St. Peters. Bobby Bare’s versie van “Four Strong Winds” voerde ondertussen de country charts aan.
 
Op “Northern Journey” stond ook “Someday Soon”, een compositie van Ian die “Four Strong Winds” zou evenaren. Beide nummers zouden  uiteindelijk worden gecoverd door tientallen artiesten.

Hun vierde album, “Early Morning Rain”, bestond voor een groot deel uit hedendaagse composities. Zij introduceerden het werk van collega-Canadese songwriter en performer Gordon Lightfoot met zijn “For Loving Me”.

“Play one more” uit 1965 betekende een stap  in de richting van de elektrische folk, zoals die ondertussen populair was geworden met groepen als de Byrds en de Lovin ‘Spoonful.

In 1967 brachten ze twee albums uit, een voor Vanguard, de andere voor MGM. “So Much For Dreaming” en “Lovin’ Sound” waren echter veel minder van kwaliteit dan hun voorgaande albums hoewel we hier drie van Dylan’s basement tapes opnames terug vinden.

In 1969 vormden Ian & Sylvia de country rock groep Great Speckled Bird. Ze namen een home recorded album op dat eproduced werd door Todd Rundgren; Het werd een flop.
Het obscure label Ampex Records was niet in staat tot een wijdverspreide distributie. Duizenden exemplaren verlieten nooit het magazijn. Deze plaat werd een echte collector’s  item.

Ian & Sylvia’s laatste twee albums werden opgenomen op Columbia Records. Geen van de albums verkochten.

In 1975 stopte het. Het echtpaar scheidde en de optredens waren gedaan.

Ian trok zich terug in West-Canada, werd veeboer en nam sporadisch nog een plaat op.

Sylvia bleef actief. Ze schreef nog wat en nam zelfs wat nieuw materiaal op. Hun  zoon, Clay Tyson (Clayton Dawson Tyson geboren in 1966) , is ook muzikant.


 


Hier zijn de vroegste versies van  :

The Circle Game
Four Strong Winds
Some Day Soon
Tomorrow is a long Time
You were on my mind
Early Morning Rain.
Un Canadien Errant
For Lovin’ Me
Geen opmerkingen:

Een reactie posten