zondag 2 september 2012

Ewan MacColl - de Originals



Ewan MacColl, geboren als James (Jimmie) Henry Miller (Salford (Lancashire), 25 januari 1915 - 22 oktober 1989) was een Britse (sorry... Schotse) folkzanger, songwriter, socialist, acteur, dichter, toneelschrijver en platenproducent. Hij was de vader van Kirsty MacColl.

MacColl had Schotse ouders, William en Betsy Miller. Hij verliet school in 1929, en werd lid van de Young Communist League en de socialistische amateur theater groep, The Clarion Players. Omdat hij communist was opende de Britse geheime dienst MI5 in 1932 een dossier over hem en liet hem bewaken bij zijn huis in Manchester waar hij met zijn vrouw Joan Littlewood woonde.

In 1931 vormde hij met andere werkeloze leden van The Clarion Players een agitatie- groep, The Red Megaphones. Niet lang daarna werden zij geconfronteerd met een uit Londen afkomstige jonge actrice Joan Littlewood die later Ewans partner zou worden. MacColl kwam in het leger in juli 1940, maar deserteerde in december. Waarom hij dit deed en waarom men hem nooit daarvoor vervolgde is nog steeds een mysterie.

In 1946 vormden leden van de Theatre Union de Theatre Workshop en gingen een paar jaar op tournee, voornamelijk in het noorden van Engeland. Jimmie Miller had toen zijn naam veranderd in Ewan MacColl. In deze periode groeide MacColls geestdrift voor folkmuziek. In 1953 verliet hij de groep en begon zich te concentreren op de promotie en uitvoering van folkmuziek. Hij werd een gewaardeerd medewerker van het platenlabel Topic Records.

Zowel schrijvend als optredend volgde MacColl de voetsporen van zijn collega Alan Lomax die ook verzamelaar was van traditionele ballades. Door de jaren heen produceerde hij wel honderd albums waaronder een aantal met verzamelaar en zanger A.L. Lloyd.

In 1956 veroorzaakte MacColl een schandaal door zijn tweede vrouw Jean Newlove te verlaten, de moeder van zijn kinderen, Hamish en Kirsty, voor Peggy Seeger, waar hij al jaren mee optrad. Voor haar schreef hij de klassieker The First Time Ever I Saw Your Face. Dit lied werd een hit in 1972 voor de zangeres Roberta Flack, MacColl won de Grammy Award voor Song of the Year.

Zijn dochter Kirsty MacColl, volgde hem in een muzikale loopbaan, ofschoon niet zo traditioneel. Kirsty MacColl kwam om het leven bij een ongeluk in Mexico in 2000.

Seeger en MacColl produceerde talloze albums met een politiek geladen inhoud. MacColl schreef meer dan 300 liederen, waarvan een aantal werden gebruikt door de volgende muzikanten en groepen; Planxty, The Dubliners, Dick Gaughan, The Clancy Brothers, Elvis Presley, Weddings Parties Anything, en Johnny Cash. In 2001, werd The Essential Ewan MacColl Songbook gepubliceerd waarin de woorden en muziek van 200 van zijn liederen zijn afgedrukt.

Hier zijn een paar van die songs die gretig werden gecoverd door anderen. Ik voeg er telkens de cover bij. Afsluitend nog de mooie "Tribute to Ewan MacColl" van Christy Moore.


01. Dirty Old Town
01. Dirty Old Town
01. The Pogues - Dirty Old Town
02. Freeborn Man
02. The Dubliners - The Travelling People
03. The Shoals of Herring
03. The Clancy Brothers -  The Shoals of Herring
04. Turpin Hero
04. Eliza Carthy -  Turpin Hero
05. Poor Paddy Works On The Railway
05. The Dubliners - Poor Paddy on the Railway
06. Cam Ye O'Er Frae France
06. Steeleye Span - Cam Ye O'er Frae France
07. The First Time Ever I Saw Your Face
07. Roberta Flack - The First time ever I saw your face
08. Such a Parcel of Rogues in a Nation
08. Steeleye Span - Rogues in a Nation
09. I'm a Rover
09. The Dubliners - I'm a rover
10. Christy Moore - Tribute To Ewan Mccoll






Ewan en Peggy Seeger

4 opmerkingen:

  1. een oud stukje van mij over Ewan en Peggy: http://peerke3.wordpress.com/tag/ewan-maccoll/

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik had geen idee (of was het helemaal vergeten) dat 'Cam Ye O'er Frae France' van Steeleye Span een nummer is van Ewan MacColl. Een beetje een onterecht vergeten groep.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb zo stilaan de indruk dat wat ik als goed beschouw meestal "onterecht vergeten" of zelfs tout court "vergeten" is.

    Vandaar de rubriek "vergeten helden".... hoewel mijn blog eigenlijk gewoon zo zo kunnen heten.

    In elk geval dank voor de steun en toeverlaat en de ommentaar, nooit triviaal maar van een kenner.

    BeantwoordenVerwijderen