woensdag 12 september 2012

The Knickerbockers - Lies (1966)
In de eindeloze reeks “Vergeten Helden” vandaag  ...  The Knickerbockers.

The Knickerbockers waren waarschijnlijk de groep die het dichtst de Beatles Sound benaderden in de US.

De band werd opgericht in 1962 in Bergenfield, New Jersey door de broers Beau Charles (gitaar & zang) en John Charles (bas & zang) (geboorte namen: Robert en John Carlos Cecchino respectievelijk) met wisselende personeel tot 1964, wanneer Buddy Randell (zang & sax) (geboorte naam: William Crandall) de groep vervoegde.

Buddy was eerder lid van het Rockin 'Saints en de Royal Teens. Deze laatste groep had een hit met “"Short Shorts" in 1958.

Zij noemden zich naar Knickerbocker Road, een straat die door hun woonplaats liep.

De klassieke line-up bestond uit Randell, de Charles broers en drummer Jimmy Walker.

Ze werden gespot door producer en singer-songwriter Jerry Fuller terwijl ze optraden aan de Universiteit Twist Palace in Albany, New York. Hij bracht de groep naar Los Angeles waar ze tekenden bij Challenge Records. 

Het succes kwam met “Lies” in 1966. Enigszins ironisch kennen we het lied vandaag alleen nog als een soort Beatles – imitatie. Dit komt door de stem van Buddy Randell die erg veel op die van de jonge John Lennon lijkt.Naast die stem krijg je er nog de background vocals die erg veel aan Paul McCartney doen denken.

De follow-up van de smashhit  "Lies" was "One Track Mind", en het werd een nieuwe hit. Helaas kon  Challenge Records  niet omgaan met de distributie, en de single bereikte pas nummer 45.

Na die tweede (mindere) hit ging het bergaf.  De drummer ging weg om bij the Rightheous Brothers te spelen.  De Charles Broertjes gingen naar Motown en Buddy Randell ging demos opnemen voor Chalenge Records.

Dit is mijn (franse) EP uit 1966. Hierop vinden we de twee hitsingles terug.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten