dinsdag 11 september 2012

Gillian HillsEen andere vrouwelijke pionier van de Franse Rock is ongetijfeld Gillain Hills.

Eigenlijk een Engelse die aangespoeld was in Frankrijk. Ook vandaag nog heeft ze een trouwe schare van volgelingen, ze is een soort cultfiguur geworden.

Gillian Hills werd geboren in Cairo (Egypte) op 05 juni 1944. Ze begon als actrice en verdeelde haar  filmcarrière tussen Frankrijk en Groot-Brittannië.

Eddie Barclay produceerde haar eerste plaatje toen ze nog een tiener was. Haar meest bekende nummers: “Ma première Cigarette” (1960) (ik denk zelfs bij ons vertaald door Marino Falco, de latere Boma of Marijn Devalck), “Cou Couche Panier” (1960), “Zou Bisou Bisou” (1961) ... 

Gedurende een tijdje was ze het gezicht van “salut les Copains”. Charles Aznavour schreef twee nummers voor haar : “Ne crois surtout pas”  en  “Jean-Lou” (1961).

In totaal nam ze zo’n veertig songs op voor Barclay.

Gillian Hills speelde ook in een tiental films, meestal kleine rollen, met de nadruk haar jeugdige schoonheid en sex appeal..

Roger Vadim, die haar gelijkenis met Brigitte Bardot zag, gaf haar prompt een rol in “Les Liaison Dangereuses” (1959).

 
 Met Jane B. in "Blow UP"


Ze speelde de hoofdrol in “Beat Girl” (1960), en speelde naast Jane Birkin in “Blow Up” van Michelangelo  Antonioi  (1966) en in “A Clockwork Orange” (1971) Stanley Kubrick.

Ik heb drie EP’s van Gillian. Hier zijn ze

Geen opmerkingen:

Een reactie posten