zondag 30 september 2012

Fred Neil - Folk Songs
Fred Neil (Cleveland (Ohio), 16 maart 1936 - Summerland Key (Florida), 7 juli 2001) was een Amerikaans folkzanger en -componist. Hij werd in de jaren zestig bekend doordat anderen zijn composities vertolkten en er succes mee bereikten. Als artiest lukte het hem daarentegen niet om een carrière op te bouwen.

Lang voordat hij de "hit" maakte "Everybody's Talkin'" en voor hij de muziekbusiness verliet om het gedrag van de dolfijnen te gaan bestuderen, was Fred Neil een folkie uit Grenwich Village, een beetje een outcast, iemand die er niet echt bijhoorde.Fred Neil begon dus in de New Yorkse wijk Greenwich Village, waar hij geregeld in onder meer Cafe Wha? optrad. Hij zong en bespeelde een 12-snarige gitaar. Naast de solo-optredens speelde hij in de vroege jaren zestig ook met anderen. Zo liet hij zich in 1961 een aantal keer begeleiden door Bob Dylan en Mark Spoelstra, kort nadat Dylan naar New York was verhuisd. Hij leerde tevens David Crosby kennen, die zich liet beïnvloeden door het gitaarspel van Neil.

In 1969 nam Harry Nilsson het door Neil geschreven liedje "Everybody's Talkin'" op. Het werd gebruikt in de door John Schlesinger geregisseerde film Midnight Cowboy (1969) en Nilsson scoorde er een grote hit mee. In de vroege jaren zeventig nam Neil afscheid van de muziekindustrie en in de daaropvolgende dertig jaar hield hij zich bezig met de preservatie van dolfijnen.

Dit is mijn (franse)  EP uit 1965. De tracks komen uit neil's album "Bleecker & MacDougal". John Sebastian speelt Harmonica (!)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten