donderdag 17 mei 2012

The Clancy Brothers & Tommy Makem - Carrickfergus (1964)
The Clancy Brothers & Tommy Makem - Carrickfergus (1964)
(DO BHí BEAN UASAL)


Ik ben een grote fan van "Boardwalk Empire" dat weten julie al. In episode 5 van het eerste seizoen zingt Loudon Wainwright dit lied op een hartverscheurende wijze. Ik wilde weten van waar deze song komt.


 
De oudste opname staat op de lp "The First Hurrah" (Columbia) van de Clancy Brothers & Tommy Makem.

Dominic Behan, broer van Brendan, zong het al in 1961 met licht andere melodie als The Kerry Boat Song op zijn album The Irish Rover.

Covers zijn : Tinkers (1967) [hit IER], Ceoltóiri Chualann & Seán Ó Sé (1969) [als Do Bhí Bean Uasal in het Gaiety Theatre in Dublin, een optreden dat als geen ander een push gaf aan de Ierse traditionele muziek in het algemeen en die van The Chieftains in het bijzonder; Met Paddy Moloney op Uilleann pipes; titel betekent: Er Was Ooit Een Vrouw; het komt erop neer dat die is achtergebleven en dat het water ondertussen veel te diep is om ze zo maar terug te winnen; kortom: dit is in de grond een Ulster-versie van The Water Is Wide; de woorden gaan terug op een 18e-eeuwse macaronische balladsheet (dat is een muziektekst met om beurten verzen in het Iers en het Engels), maar de melodie zoals wij ze kennen gaat blijkbaar niet verder terug dan de jaren '60, toen de Ierse traditionele muziek heropleefde rond een vereniging als Comhaltas Ceoltóir' Eireann (Groep Van Gelijkgestemde Ierse Muzikanten Die De Traditie Willen Doorgeven Aan De Jeugd), eerst gevestigd in Mullingar (Co. Westmeath), later in Dun Laoghaire (Zuid-Dublin) (zie ook: My Lagan Love)], Joe Dassin (1969) [als Mon village du bout du monde], Chieftains (1974) , Dubliners (1975) , Bryan Ferry (1978) , De Danann (1983) , Van Morrison & The Chieftains (1988) , Joan Baez (1989) , Kadril (1996) , Brian Kennedy (1996) , Irish Tenors (1998) , Sheoda (2004) , Lasairfhiona Ni Chonaola (2005) [als An Gleanntan Uaigneach; geleerd van haar grootmoeder], Ronan Keating (2009) , en nu Loudon Wainwright III (in Boardwalk Empire)

Carrickfergus is een Ulsters stadje even boven Belfast, gekenmerkt door een stevig fort gebouwd door de Noormannen omstreeks 1200 en bedoeld om alle in- en uitvarend verkeer van en naar Belfast te controleren, met succes.


The Clancy Brothers & Tommy MakemDominic Behan - The Kerry Boat SongThe Chieftains - CarrickfergusLoudon Wainwright III - Carrickfergus (uit Boardwalk Empire)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten