dinsdag 22 mei 2012

The Fantastic Expedition of Dillard and Clark (1968)
Nadat  Gene Clark de Byrds verlaat wil zijn eerste album maar niet van de grond komen. Hij komt voor korte tijd terug naar de Byrds.

Maar dan loopt hij in het voorjaar van 1968 Douglas Dillard, banjospeler-extraordinaire in The Dillards, tegen het lijf, het klikt meteen. Ze komen beiden uit Missouri en blijken gelijkgestemde geesten met een drankprobleem.Overdag rijden Clark en Dillard op hun Triumph motorfietsen door Hollywood, ’s avonds drinken ze wodka, roken marihuana en maken ze muziek in Dillards huis in Beechwood Canyon.

In dat huis logeert ook ene Bernie Leadon. Met z’n drieën spelen ze akoestische bluegrass; met twee banjo’s een akoestische gitaar en harmonie zang. Bluegrass en traditionele country: hoe is dat mogelijk. En toch hier begint alles, de hele countryrock geschiedenis. En Gene Clark en Doug Dillard staan aan de wieg ervan.

In een zeer relaxte sfeer – zingend en spelend, blowend en drinkend – ontstaan de folksongs die we vanaf nu “country roch” zullen noemen.  Om de band te completeren wordt David Jackson – net als Leadon afkomstig uit Hearts And Flowers – bassist.

Op 13 juni 1968 beginnen ze aan hun eerste album voor A&M. Chris Hillman speelt mandoline, Don Beck mandoline en dobro, en Andy Belling klavecimbel.

De plaat is een mijlpaal in de geschiedenis van de country rock. Kanjers als ‘In The Plan’, ‘With Care From Someone’ en vooral ‘Train Leaves Here This Mornin’ worden spontaan uit de mouw geschud.

Eind september zijn er acht volledig akoestische liedjes opgenomen. Het is een weergaloze combinatie van Dillards en Leadons fenomenale banjospel en de mystieke, buitenaardse schoonheid van Clarks stem en composities.

Uiteindelijk wordt ook een drummer toegevoegd, Joe Larson en een organist Jim Horn. 


 

In november 1968 verschijnt “The Fantastic Expedition Of Dillard & Clark”.  Hun eerste optreden is in de Troubadour. Gene Clarks plankenkoorts en overmatig drankgebruik torpedeert het hele verhaal. Dillard & Clark gaan af als een gieter ondanks het meesterwerk dat ze zopas hebben afgeleverd.

Maar “Country Rock” bestaat echt. Het genre dat gedefinieerd wordt door The Byrds’ Sweetheart Of The Rodeo, The Flying Burrito Brothers’ The Gilded Palace Of Sin en Dillard & Clarks The Fantastic Expedition Of Dillard & Clark.

Er volgt nog een plaat en dan is het gedaan. Bernie Leadon trekt naar de Eagles en op de eerste plaat van de Eagles verschijnt een versie van “Train leaves here this morning”.

Op 16 mei 2012 is Douglas Flint "Doug" Dillard gestorven.

Zijn buitenaards mooie en klare banjospel zal voor altijd zwijgen.

Train leaves here this morningIn the PlanDon't let me down
Geen opmerkingen:

Een reactie posten