maandag 14 mei 2012

Keith Relf (22 maart 1943 - 14 mei 1976)
Op 14 Mei 1976 wordt Keith Relf, de mede-oprichter en voormalige zanger van The Yardbirds in zijn woning in Londen geelektrocuteerd, als hij een slecht geaarde elektrische gitaar probeert te stemmen. Op het internet doet een hardnekkig gerucht de ronde dat hij gitaar aan het spelen was in zijn badkuip, maar dat wordt door Relf's nabestaanden tegengesproken. Keith's acht jarige zoontje vindt hem namelijk in de opnamestudio die hij in de kelder van zijn huis had laten bouwen.

William Keith Relf wordt op 22 Maart 1943 geboren in Richmond, Londen en richt in 1963 samen met Chris Dreja, Paul Samwell-Smith en Jim McCarty) de groep The Yardbirds op. Voordat de groep platen maakt wordt het vijfde lid, de jeugdige gitarist Anthony Topham, vervangen door Eric Clapton (ex-Roosters). The Yardbirds worden de opvolgers van de Stones, die door hun succes te groot zijn geworden voor het Londense clubcircuit. Als singles worden "I Ain't Got You" en "For Your Love" uitgebracht. Nadat laatstgenoemde zeer succesvolle single is verschenen, verlaat Clapton de groep, omdat hij het niet eens is met de experimentele richting die de groep wil inslaan. In 1965 voegt hij zich bij The Bluesbreakers, en wordt vervangen door Jeff Beck.

Beck is één van de eerste gitaristen die experimenteren met geluidseffecten en feedback. Deze bezetting maakt ondermeer de klassiekers "Heart Full Of Soul", "Evil Hearted You", "Still I'm Sad" en "Shapes Of Things". In Juni 1966 verlaat Samwell-Smith de groep om producer te worden; hij wordt vervangen door Jimmy Page. Als Beck ziek wordt, stapt Dreja over op basgitaar en gaat Page gitaar spelen. Nadat Beck is hersteld, blijft Page gitaar spelen en werkt men enige tijd met twee sologitaristen. Deze bezetting maakt alleen de single "Happenings Ten Years Time Ago", daarna verlaat Beck in December 1966 The Yardbirds om The Jeff Beck Group op te richten.

Na een mislukte poging om in de Verenigde Staten alsnog door te breken met de door Mickie Most geproduceerde singles "Ten Little Indians" en "Ha Ha Said The Clown" wordt de groep in de zomer van 1968 door Keith Relf ontbonden. Relf richt daarna Renaissance op, die hij na één elpee weer verlaat. Een tweede poging, met Armageddon, mislukt eveneens. Keith Relf is 33 jaar geworden.

Dit was de laatste Yardbirds single

Ha Ha said the ClownTinker, Tailor, Soldier, Sailor The Yardbirds met Keith Relf in het midden, naast Jimmy Page en Jeff Beck (uiterst rechts)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten