donderdag 28 juni 2012

ADAM FAITH – ADAM (Parlophone EP GEP 8851) 1962
ADAM FAITH – ADAM (Parlophone EP GEP 8851) 1962


Op 8 maart 2003 overlijdt de voormalige Britse popster en acteur Adam Faith op 62-jarige leeftijd. Faith stierf aan een hartinfarct na een theateroptreden in het Engelse Staffordshire. Hij behoorde in de jaren 60 met Cliff Richard en Billy Fury tot de drie meest bekende muzikanten van de eerste Britse pop-generatie.

Adam Faith begint, na de jaren daarvoor actief te zijn geweest in het toen in Engeland zeer populaire skiffle-genre, op aandrang van Jack Good een solo- carrière als zanger, die samen met Cliff Richard in Engeland de echte rockers moeten doen vergeten.

In ’59 haalt hij de eerste plaats in de Engelse hitparade met het stroperige ‘What Do You Want’ en ook de follow-up ‘Poor Me’ wordt een tophit. In de daaropvolgende jaren volgen er nog liefst 12 top-tien nummers als ‘Lonely Pup’ en ‘How About That’. Zijn aardigste nummer, het zeer wilde, P.J. Proby-achtige ‘It’s All Right’ uit ’64 haalt de Engelse top-twintig echter niet. In zijn begeleidingsgroep de Roulettes spelen Bob Henrit en Russ Ballard.

In ’65 houdt Adam op met zingen om in de zeventiger jaren weer op te duiken als producer (‘Daltrey’), als succesvol acteur (in de tv-serie Budgie en in de film Stardust) en succesvol manager (van Leo Sayer)

Deze EP uit 1962 is iets bijzonders.

Toen de Beatles in Mei 1960 op tour waren met Johnny Gentle speelde John Lennon een liedje voor hem, dat hij net geschreven had. “I’ve Just Fallen For Someone” maakte op Johnny Gentle weinig indruk, maar beleefd moedigde hij John aan om verder te doen. John gaf hem een blad uit zijn “songbook” voor eventueel…

Een jaar later dook het liedje op op een EP van Adam Faith. Adam faith had uiteindelijk via Johnny Gentle het lied gekregen en was zonder het zelf te weten een van de eersten die een Beatles song coverde.

Hoewel deze lichtgewicht en niet–offensieve pre-Beatle popsong eigenlijk weinig voorstelde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten