vrijdag 8 juni 2012

Cynthia PowellCynthia Powell (Blackpool, 10 september 1939) was de eerste vrouw van John Lennon. Samen hadden ze een zoon, Julian. John noemde haar “Cyn”.

In 1957 gaat Cynthia studeren aan het Liverpool College of Art.

Aanvankelijk ziet ze er uit als een echt schoolmeisje, compleet met bril. Pas wanneer ze haar uiterlijk aanpast aan het meer artistieke karakter van de school begint ze de aandacht te trekken van de jongens.

Zeker trekt ze de aandacht van een leerling uit haar ‘lettering class’, John Lennon. Al snel beginnen krijgen Lennon en Powell een verhouding.
 John Lennon wordt echter geheel in beslag genomen door zijn muziek en in 1960 trekt hij met zijn band, the Beatles, regelmatig naar Hamburg. Powell volgt haar vriend enkele keren naar Duitsland en woont ondertussen in een kamer in het huis van Johns tante, Aunt Mimi. 

 
Cynthia rechts van John in de Casbah (Liverpool) in 1960.


Terwijl ze bezig is met afstuderen aan het Liverpool College, geeft ze ook les aan enige scholen als onderdeel voor haar lerarenopleiding. Ze verhuist naar een eigen kamer aan de Garmoyle road. Na een tijdje komt Dot Rhone, de toenmalige vriendin van Paul McCartney, bij haar inwonen. 

 
In juli 1962, tijdens haar eindexamen ontdekt Cynthia dat ze zwanger is van John. De laatste constateert laconiek “dat ze dan maar moeten trouwen.”

Op 23 augustus 1962 treden ze in het huwelijk. Twee leden van de Beatles zijn aanwezig,Paul McCartney en George Harisson en hun manager, Brian Epstein is getuige.Ringo Star was niet aanwezig omdat dienog maar twee dagen in The Beatles zat.

Terwijl zijn zwangere bruid afwisselend in de flat van Brian Epstein en in het huis van Tante Mimi woont, gaat Lennon weer naar Hamburg met zijn groep. John is ook op tournee als Cynthia op 8 april 1963 bevalt van een zoon: John Charles Julian (roepnaam Julian). 


Inmiddels is er in Engeland (en de rest van de wereld) maar een ding meer : de Beatlemania. Pubermeisjes storten zich krijsend en gillend op de Beatles, vooral Lennon en McCartney zijn populair. Epstein verzwijgt (strategisch) het huwelijk van Lennon, aangezien hij als vrijgezel aantrekkelijker is voor de fans.

Eind 1963 verneemt de pers echter de waarheid over John’s vrouw en kind en al snel verschijnen de eerste artikelen over het ‘geheime huwelijk’ van de populaire Beatle. Cynthia verschijnt nu ook in het publiek met haar man en reist zelfs mee als de Beatles in Amerika gaan toeren.

Als de fans te opdringerig worden verhuizen de Lennons naar Kenwood, een namaak Tudorhuis in Weybridge. Hier is ze vaak samen met de andere Beatlevrouwen, Patti Harrison en Maureen Starkey.

Lennon en de Beatles raken meer en meer onder de invloed van drugs. Eerst marihuana en later LSD. Als Powell na slechte ervaringen met de drug, voortaan weigert LSD te gebruiken, ontstaat er een verwijdering tussen hen. De verwijdering wordt groter als Lennon de Japanse avant-garde kunstenares Yoko Ono ontmoet. Lennon wordt verliefd en laat Ono intrekken in zijn huis in Kenwood.

In 1965 deed Cynthia open voor een man die "eruit zag als een zwerver", maar die vreemd genoeg op John leek. Hij vertelde dat hij Alfred Lennon was, de vader die John in jaren niet meer gezien had. Lennon was razend. Tijdens de vlucht terug naar Engeland vanuit India, werd Lennon erg dronken van whisky en coke en bekende hij haar dat hij affaires had gehad met andere vrouwen tijdens hun huwelijk.  Hij ging in op details  van zijn slippertjes met groupies, vriendinnen (zoals Joan Baez, en journaliste Cleave), en "duizenden" andere vrouwen over de hele wereld.

Cynthia wilde het niet weten en vertrok naar Griekenland met Donovan.

Bij haar terugkeer, een dag eerder dan  gepland,  wachtte haar een verrassing. Als ze die dag thuis komt, op 22 mei 1968, vindt ze John en Yoko in haar bed. Het is het begin van een pijnlijke scheiding.

Lennon weigert zijn vrouw meer dan 75.000 pond te geven en dat terwijl ze juridisch recht heeft op de helft van zijn miljoeneninkomen. Uiteindelijk stelt Cynthia zich tevreden met 100.000 pond en de volledige zeggenschap over haar zoon Julian. De scheiding wordt uitgesproken op 8 november 1968.

Na de scheiding treedt Cynthia nog vier keer in het huwelijk. Haar relatie met Jim Christie duurt zeventien jaar en eindigt in 1999 met een scheiding. In 2002 huwt ze nachtclubeigenaar Noel Charles. In 1983 verandert ze haar achternaam weer in Powell. Ze schrijft twee boeken over haar huwelijk met John Lennon, ‘A twist of Lennon’ (1978) en ‘John’ (2005). Tegenwoordig woont ze op Mallorca.

Cynthia Powell - In my life
1 opmerking: