woensdag 27 juni 2012

The Chants
In de reeks "Vergeten Helden" wil ik het vandaag eens hebben over The Chants.
The Chants waren een Doo Wop groep uit Liverpool. Zij begonnen in 1962 als “the Shades”  en bestonden uit Joe Ankah, Eddie Ankah, Nat Smeda, Alan Harding en Eddie Amoo.

The Beatles waren grote fans van de groep en hebben hen zelfs begeleid in the Cavern. Brian Epstein is een tijdje hun manager geweest; maar dat duurde niet lang.

The Chants waren een van die ontelbare groepjes die aan de oorsprong van de Merseybeat lagen.

Ondanks het feit dat dit een geweldig goeie groep was is de naam “The Chants” nu volledig verdwenen, zelfs uit het collectieve geheugen. De groep bestond tot in 1975. 

 

The Chants waren anders dan de rest van de beat groepen in Liverpool. Eerst en vooral waren ze zwart en een vocale groep in de stijl van de grote doo wop groepen uit Amerika.

In september 1962 deden ze een auditie in de Cavern maar ze beschikten niet over een begeleidingsgroep. Daarom boden the Beatles aan hen te begeleiden. John was immers bevriend met de zanger; Eddie Amoo. Brian Epstein had een probleem. The Beatles moesten de hoofdact zijn, en niet zo maar een begeleidingsgroepje.

Toch zette John Lennon zijn wuilletje door. In  november 1962 maakten the Chants hun debuut in the Cavern met de Beatles in steun. The Chants zongen, begeleid door the Beatles,  'Duke Of Earl', 'A Thousand Stars', '16 Candles 'en' Come Go With Me 'voor een enthousiast publiek. De set duurde ongeveer 20 minuten

Epstein werd zelfs korte tijd hun manager maar door gebrek aan interesse van “Eppie” viel dat gauw in het water.

The Chants maakten een aantal singles, maar buiten Liverpool waren ze absoluut onbekend. 

 

Gefilmd door Granada TV in 1964 is dit een mooi voorbeeld van hoe Liverpool er in die tijd uitzag. The Chants zingen “I could write a book” op Merseyside. Het is een hartelijk stukje, vooral de close-ups van een aantal zwijmelende meisjes.

“I could write a book” was hun tweede single (Pye 7N 15591 1964)

Tijdens het wekelijks programmam “Juke Box Jury”,  met deze keer de Four Fab in de jury, kreeg het nummer het maximum “Four thumbs Up”. In de hitparade was het nergens te bespeuren.                                  The Beatles met the Chants en Little Richard


Dit waren hun eerste PYE singles:

I Don’t Care/Come Go With Me. (Pye 7N 15557. 1963).
I Could Write A Book/A Thousand Stars. (Pye 7N 15591. 1964).
She’s Mine/Then I’ll Be Home. (Pye 7N 15643. 1964).
Geen opmerkingen:

Een reactie posten