zondag 24 juni 2012

Barrett Strong - Money / Oh I Apologize (november 1959)
Barrett Strong (5 februari 1941, West Point, Mississippi) is een Amerikaanse zanger en songwriter. Hij is vooral bekend vanwege het feit dat hij de eerste hit voor het platenlabel Motown opnam. Daarnaast is beroemd om de hits die hij samen met Norman Whitfield voor onder andere The Temptations schreef.

Ondanks het feit dat Barrett Strong geboren werd in één van de zuidelijke staten van de Verenigde Staten, namelijk in Mississippi, trok hij al op jonge leeftijd naar het noorden van het land. Daar kwam hij te wonen in Detroit, in de staat Michigan, omdat daar meer werk was dan in het zuiden van de VS.

Barrett Strong kwam er echter niet werken in de autoindustrie, waar de stad bekend om is, maar ging een carrière in de muziekwereld achterna. In eerste instantie was dit als zanger. In 1959 kreeg hij een contract aangeboden bij Motown, een platenmaatschappij die toen nog slechts op regionale schaal hits scoorde. In augustus bracht Barrett Strong echter het nummer "Money (That's What I Want)" uit. Het nummer kwam uit op Tamla's sublabel, "Anna", genaamd naar Anna Gordy, Berry Gordy's zus.

Dit nummer was geschreven door de baas van het label, Berry Gordy, in samenwerking met Janie Bradford. Het thema van het nummer, dat de verteller geld nodig heeft, was gebaseerd op het feit dat Gordy geld nodig had om zijn platenmaatschappij uit te kunnen breiden. "Money (That's What I Want)" sloeg aan bij het Amerikaanse publiek en werd begin 1960 de eerste hit die Motown zou hebben.

Het nummer zou later gecoverd worden door The Beatles. De B kant was "Oh I apologize" geschreven door een jonge "smokey" Robinson.


Money, that's what I wantOh I ApologizeGeen opmerkingen:

Een reactie posten