dinsdag 5 juni 2012

Adamo - En Blue Jeans Et Blouson d'Cuir (EP Pathé EG 680) (1963)
Salvatore Adamo, artiestennaam Adamo (Comiso, Sicilië, 1 november 1943) is een Belgische zanger van Italiaans/Siciliaanse afkomst. Hij zingt de door hem zelf geschreven chansons voornamelijk in het Frans, maar ook in zijn moedertaal Italiaans en verder in een aantal andere talen o.m. het Nederlands.

Toen Adamo drie jaar oud was, verhuisde hij met zijn familie naar het Belgische Ghlin bij Bergen, waar zijn vader in de mijnen ging werken. Hij groeide op in het vlakbij gelegen Jemappes (Bergen). Daar werden ook zijn zusjes en broer geboren. Gedurende zijn schooljaren zong hij in het kerkkoor en leerde hij gitaar spelen.

In 1960 deed hij voor het eerst mee aan een wedstrijd en won met het liedje "Si J'osais". De eerste radio-uitzending volgde op 14 februari van dat jaar. In 1961 bracht hij zijn eerste plaat uit, nadat hij in Saint-Quentin (Parijs) een wedstrijd had gewonnen. In 1963 brak hij door met Sans toi, ma mie. Op 1 november van dat jaar was hij de hoofdact in Ancienne Belgique in Brussel.

De grote doorbraak kwam er in 1964 met "Vous permettez Monsieur"

Dit was zijn eerste EP, uit 1963.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten