dinsdag 5 juni 2012

Spirit - The family that plays together....
Spirit was een rockband uit Californië. De groep werd opgericht in 1967 en bestond toen uit gitarist Randy California, zijn stiefvader drummer Ed Cassidy, zanger Jay Ferguson, bassist Mark Andes en toetsenist John Locke.

California, Ferguson en Andes speelden in 1964 al samen in The Red Roosters, waarvan ook Mike Fondalier deel uitmaakte. De band trad regelmatig op in the Ash Grove, een populaire club waarvan Randy's oom Ed Pearl de eigenaar was. In 1965 verscheen Cassidy in beeld, een ervaren jazzdrummer die kort daarvoor met Ry Cooder en Taj Mahal in de jazzband Rising Sons had gespeeld. Cassidy trouwde met Bernice Pearl, de moeder van Randy. Wanneer Cassidy in 1966 met zijn vrouw en stiefzoon naar New York vertrekt, betekent dit het einde van The Red Roosters. De andere leden gaan verder als Western Union.

Randy, die toen nog Craig Wolfe heette, speelde in New York korte tijd bij de band Tangerine Puppets, waarvan op dat moment ook Walter Becker (later een van de kernleden van Steely Dan) lid was, die later zou verklaren veel van Randy's gitaarspel te hebben geleerd. Korte tijd later raakte Randy bevriend met Jimmy James (later bekend als Jimi Hendrix) en werd lid van diens band Jimmy James and the Blue Flames. Jimmy noemde hem voortaan Randy California, ter onderscheid van de andere Randy in de band die Randy Texas werd genoemd. Wanneer Jimmy gevraagd wordt om met zijn band naar Engeland te komen wordt de dan pas 15-jarige Randy door zijn moeder verboden mee te gaan. Korte tijd daarna keerden de drie terug naar Los Angeles. Cassidy en California vormden nu de band Spirits Revellious, met daarin onder meer toetsenist John Locke. Korte tijd daarna sloten Andes (die korte tijd in Canned Heat speelde) en Ferguson zich bij de groep aan. De naam van de band werd verkort tot Spirit.In de oorspronkelijke bezetting werden vier albums opgenomen, waarvan de eerste drie werden geproduceerd door Lou Adler. Het eerste, eenvoudig Spirit geheten, bevat een voor die tijd unieke combinatie van jazz, rock, blues en psychedelica. In recensies wordt het smaakvolle en ingetogen gitaarspel van California geroemd.

Op het tweede album, The Family that Plays Together, verdwijnen de jazzinvloeden meer naar de achtergrond en treedt de rock meer op de voorgrond. In de Verenigde Staten heeft de groep een hit met het nummer I Got a Line on You.

Het derde album, Clear, wordt als het meest onsamenhangende van de vier beschouwd en bevat onder meer een aantal instrumentale nummers die geschreven werden voor Jacques Demy's film The Model Shop. Hoewel het album verder nog een aantal sterke nummers bevat, wordt duidelijk dat muzikale meningsverschillen de groep beginnen op te breken.

Nog een album wordt opgenomen, dit keer geproduceerd door David Briggs: Twelve Dreams of Dr.Sardonicus, dat als het absolute meesterwerk van de band wordt beschouwd maar ondanks lovende recensies geen commercieel succes is. Jay Ferguson en Mark Andes verlaten Spirit en richten Jo Jo Gunne op, een band die minder complexe rockmuziek speelt en een hit heeft met het nummer Run, Run, Run. Vervolgens stapt ook California uit de groep.Spirit ging niet alleen ten onder aan interne meningsverschillen maar ook aan teleurstelling over het uitblijven van de grote doorbraak. Een gemiste kans hierbij was het Woodstock Festival, waarvoor de groep gevraagd was. Het management gaf echter de voorkeur aan een tournee ter promotie van Clear en sloeg het aanbod af.

Later wordt Spirit weer opgericht door Randy California, maar succes blijft uit.Het doek valt definitief in 1997.

Nog een weetje : de intro van "Stairway to Heaven" van Led Zeppelin is gekopieerd van Taurus, een instrumentaal nummer van het eerste Spirit-album.Geen opmerkingen:

Een reactie posten