maandag 13 augustus 2012

14 augustus 1967 - the day the music died.
Op 14 Augustus 1967, om 15.00 uur, staakt de populaire Britse zeezender Radio London (“Big L”) haar uitzendingen.

Het station zond uit op 266 meter van de middengolf vanaf het schip “Galaxy” (een vroegere mijnenveger van de Amerikaanse marine) dat 3½ mijl uit de kust van Frinton-on-Sea, ten noorden van de Theems-monding voor anker was gegaan.

Radio London begon na testuitzendingen op 23 december 1964 met geregelde programma’s. Het schip had een zendmast van bijna 70 meter hoog en de zender had een vermogen van 75 kW. Het station introduceerde als eerste in Europa de befaamde Amerikaanse radiojingles van de firma PAMS (“Wonderful Radio London!”) uit Dallas en had daardoor een zeer herkenbaar geluid. Het Amerikaanse Top 40-muziekformaat viel zeer in de smaak bij het publiek en daardoor was de zender heel populair. Radio London had naar schatting 12 miljoen luisteraars in Groot-Brittannië en 4 miljoen op het vasteland.

De volgende dag wordt in Engeland de Marine Broadcasting Offences Act van kracht. Deze wet maakt iedere vorm van medewerking aan de activiteiten van de zeezenders strafbaar.

Bruce Johnston van The Beach Boys is aan boord van het zendschip Galaxy (een vroegere mijnenveger van de Amerikaanse marine) om de laatste uitzending van Radio London mee te maken.

Alle andere Britse zeezenders, waaronder Radio 2-7-0 en Radio Scotland, volgen het voorbeeld.


Twee zenders gaan door : Radio Caroline North en Radio Caroline South. Het zou echter maar voor een paar maanden zijn, want in Maart 1968 worden zijn schepen voor rekening van een Nederlandse schuldeiser op open zee in beslag genomen.


Hier is dat allerlaatste uur van "the BIG L".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten