maandag 20 augustus 2012

Scott McKenzie (1939 - 2012)
Scott McKenzie, de zanger van "San Francisco" (be sure to wear flowers in your hair) uit 1967, is zaterdag op 73-jarige leeftijd overleden. Dat melden zijn Australische vrienden Gary en Ralene Hartman op de officiële website van McKenzie, die ze in zijn naam beheren.

McKenzie werd op 10 januari 1939 in Jacksonville, Florida geboren als Philip Blondheim. Hij groeide op in Virginia en raakte bevriend met de zoon van één van zijn moeders vrienden, John Phillips. Aan het eind van de jaren '50 vormde hij met Phillips een doo wop band, The Smoothies. 


 Met de opkomst van de folk revival begin jaren zestig vormen de vrienden een folkgroep, "The Journeymen".

Na het opdoeken van the Journeymen begon John Phillips met The Mamas and the Papas met Michelle Gilliam, Denny Doherty en Cass Elliot. McKenzie wilde liever solo optreden, terwijl Phillips de groep vormde en uiteindelijk naar Californië verhuisde.

Een korte tijd later volgde McKenzie hem vanuit New York City en hij tekende een contract bij Lou Adlers label Ode. Phillips schreef en produceerde "San Francisco" voor McKenzie en het werd uitgebracht in 1967. Phillips speelde in dit nummer gitaar en Cass Elliot bespeelde de bellen. "San Fransisco" werd het hippie anthem bij uitstek. Scott zong het nummer op het Moneterey Festival in 1967 begeleid door the Mama's and the Papa's.

Na deze single werd "Like an old time movie" uitgebracht, wederom geschreven en geproduceerd door Phillips, maar veel minder succesvol dan zijn voorganger. McKenzie bracht twee albums uit: "The Voice of Scott McKenzie" en "Stained Glass Morning". Aan het eind van de jaren '60 stopte hij met opnemen en hij ging voor korte tijd in een woestijn en Virginia Beach wonen.

In 1986 ging hij in een nieuwe versie van The Mamas and the Papas zingen en in 1988 schreef hij samen met Phillips de Beach Boys hit "Kokomo". Scott McKenzie leed sinds 2010 aan het syndroom van Guillain-Barré, een perifere zenuwaandoening, en leefde alleen. Hij woonde en overleed in Los Angeles..

Dit is mijn EPtje uit die tijd.

Opmerkelijk is ook de vertaling van een frans nummer van Michel Polnareff "La poupée qui fait non", bij Scott simpelweg "No no no no"
Geen opmerkingen:

Een reactie posten