dinsdag 28 augustus 2012

The ArtwoodsThe Artwoods waren een Engelse rock band. Ze werden opgericht in 1963. Tussen 1964 en 1967 zouden ze een stevige reputatie opbouwen in de Londense Clubs. Ze waren rivalen van de The Animals, maar ondanks een reeks singles en zelfs een album  braken  ze toch nooit echt door.

Zanger Arthur Wood, naar wie de band werd genoemd was de oudere broer van Ron Wood.

Art Wood zong al bij Alexis Korner's Blues Incorporated voor een korte periode in 1962. Terwijl hij hier nog zong richtte hij zijn eigen band op, het Art Wood Combo. 

 


Als toetsenist Jon Lord en gitarist Derek Griffiths van Red Bludd's Bluesicians erbij kwamen werden de Artwoods gevormd. Met Keef Hartley, van Rory Storm & The Hurricanes, en Malcolm Pool van de Roadrunners als bassist werden ze "pro". Ze kregen een platen kontrakt bij DECCA en werden de "residentiële", zeg maar de thuis  band van de Londense club 100.

De beoogde debuutsingle, een cover van Muddy Waters '"Hoochie Coochie Man", werd opgeschort ten gunste van een vertolking van een oud Leadbelly lied, "Sweet Mary". Hoewel het niet de hitlijsten wist te bereiken, kreeg de song toch voldoende airplay om de band te promoten en zo aan nog meer live optredens te helpen.
 
Hoogtepunt was een optreden in de eerste live editie van "Ready Steady Go!".

Hun tweede single, "Oh My Love", was weer een blues cover. De charts werden weer niet gehaald. En dat was nu juist het probleem.

De Artwoods werden gedropt door Decca op het einde van 1966, en tekenden ze een platencontract bij Parlophone, maar hun release van "What shall I do" had.... geen succes.

Er kwam nog een single op Fontana, maar tegen dat die uitwkam had de groep al opgehouden te bestaan. Keef Hartley ging spelen met John Mayall's Bluesbreakers en Jon Lord werd een van de oprichters van Deep Purple.

The Artwoods' vroege platen kunnen vandaag gerust staan naast de groten van die tijd, zoals de Stones, the Yardbirds en the Animals.

Ik heb twee EP's van de groep, beide uit 1966. Hier zijn ze.

 


De groep :

Art Wood - zang (Arthur Wood, 6 Juni 1937, in West Drayton, Middlesex; gestorven 3 November 2006, in London)

Derek Griffiths - lead guitar (23 June 1944)

Jon Lord - orgel (John Douglas Lord, 9 Juni 1941, in Leicester, Leicestershire; stierf onlangs 16 Juli 2012)

Malcolm Pool - bas (10 January 1943, in Hayes End, Middlesex)

Keef Hartley - drums (Keith Hartley, 8 Maaart 1944, in [[Preston, Lancashire], daar overleden op 26 November 2011.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten