dinsdag 21 augustus 2012

Shirley Collins - Heroes in Love (Topic EP TOP95) 1963.Shirley Collins - Heroes in Love, TOPIC EP (Topic TOP95)

Shirley Elizabeth Collins (Hastings, Sussex, 5 juli 1935) is een Engelse folkzangeres.

Ze is een van de grootheden in de Engelse Folkmuziek. Ze heeft belangrijke bijdragen geleverd aan het English folk revival van de vijftiger en zestiger jaren van de vorige eeuw. Zij trad vaak op met haar zuster Dolly, (geboren 5 maart 1933, Hastings, Sussex, overleden in 1995), die haar uniek ondersteunde op de piano en orgel. Van haar muzikale familie heeft zij ook veel opgestoken. Na het verlaten van school kwam Shirley terecht op een opleiding voor onderwijzers in Londen en maakte kennis met de folk revival op een feest, in 1954 georganiseerd door Ewan MacColl. Ook Alan Lomax, de bekende Amerikaanse verzamelaar van volksliederen, was daar aanwezig.

Zij raakte bevriend met Lomax en zij gingen toeren in de Verenigde Staten tot november 1959 en dat resulteerde in een aantal albums die werden uitgebracht onder het thema Sounds of the South.

Terug in Engeland ging zij verder met haar zang loopbaan en in 1964 werkte zij aan de zuid-Engelse zangcollectie The Sweet Primeroses begeleid door haar zuster op orgel. In 1969 had zij een ander project, deze keer met The Young Tradition (met Peter Bellamy, Heather Wood en Royston Wood) en Dolly Collins genaamd The Holly Bears a Crown.

Collins trouwde met Ashley Hutchings in 1971. Hij verliet Steeleye Span en het stel vormde de akoestische Etchingham Steam Band. Daarna volgde een indrukwekkende productie van albums.

Billy Bragg zei over haar: "Shirley Collins is ongetwijfeld één van Engelands grootste culturele bezittingen."

Dit is een EP van haar uit 1963 op het befaamde TOPIC Label. Shirley Collins speelt 5 string banjo, dulcimer, gitaar en zingt. Een van de pareltjes uit mij kollektie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten