dinsdag 21 augustus 2012

The Primitives (1967)
The Primitives waren een Britse groep uit de jaren zestig. Ze heetten eerst The Cornflakes en The  Rising Sons.

Ze kwamen uit Oxford. Zoals zovele groepjes probeerden ze op de kar van de Beat muziek te springen, en even later op de kar van de zgn. Britse R&B.

Via een wedstrijd wonnen ze als The Cornflakes een tweejarig kontrakt bij PYE records.

Ze wijzigden hun naam naar The Primitives. Dit gaf ee beetje de richting aan waarin ze evolueerden. Een soort kruising tussen The Pretty Things The Animals. Hun eerste plaat kwam er in 1964 in het najaar. De groep bestond toen uit  zanger Jay Roberts (echte naam Jeffrey Farthing), Geoff Eaton (aka Geoff Tindall) op lead gitaar, John E. Soul (ritme gitaar, mondharmonica), RogerJames (bas) en Mike Wilding (drums).

Hun muziek was Britse R&B. Hun eerste single was “Help me” van Sonny Boy Williamson met  op de B kant het zelf geschreven “Let Them Tell”.

Hoewel absoluut niet slecht sloeg de plaat niet aan. Voor hun volgende single kregen ze de hulp van de jonge sessiemuzikant Jimmy Page ( 'You Said' / 'How Do You Feel'). Hoewel we hier  een groep  horen die gerust naast the Yardbirds kon staan deed de plaat weer niks. Een volgende single “Mr. Heartache” was wel een klein succesje in de UK.

Daar het toch niet echt wilde vlotten in de UK en de grote doorbraak uitbleef, ging de groep naar Duitsland. Hier werd de groep al gauw populair, ook omdat de meeste bekende  groepen niet naar Duistland kwamen voor optredens. Van Duitsland ging het naar Frankrijk. Hier kwam de obligate EP uit en werd een klein succesje.

Uiteindelijk zou de groep nog het meeste succes kennen in Italië waar ze naast die andere expatriate groep “The Rokes” een van de beste “Britse” groepen waren.

Ondertussen was de bezetteing natuurlijk al een paar keren gewijzigd.

Dit is mijn Franse EP uit 1967.Optreden voor de Franse TV in 1967.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten