zondag 12 augustus 2012

The New Yardbirds in Zweden september 1968.In juli 1968 bleef Jimmy Page als enige over van The Yardbirds.

Er moesten contractueel nog een aantal optredens in september gespeeld worden in Scandinavië. Page wilde Terry Reid als zanger, maar die had net een nieuw platencontract en beval Robert Plant aan. Deze bracht op zijn beurt drummer John Bonham mee. John Paul Jones, die al eerder met Page gewerkt had, werd bassist van de groep.

Het allereerste nummer dat de groep samen speelde was "Train kept a Rollin'", een nummer dat de Yardbirds ook gespeeld hadden.

 


De groep deed van 7 tot 20 september 1968 een achttal optredens in Denemarken, Zweden en Noorwegen onder de naam The New Yardbirds

Het eerste optreden was op 7 September 1968 in de Gladsaxe Teen Club in de plaats Gladsaxe te Denemarken. Andere 'Yardbirds'-nummers die de groep speelde waren: "Dazed and confused" en "White Summer".

Het eerste was een bewerking van een nummer van Jake Holmes dat later zou verschijnen op het eerste album van Led Zeppelin, het tweede was een nummer geschreven door Jimmy Page, dat op Little Games staat, een album van The Yardbirds uit 1967. 
In oktober 1968 neemt de groep zijn eerste plaat op. Vervolgens gaat de groep van 15 oktober tot 20 december 1968 onder de naam Led Zeppelin, genoemd naar Keith Moons manier om een slecht optreden te beschrijven (Goin' down like a led zeppelin), op tournee door Engeland. Daarna begint een Amerikaanse tournee van 26 december 1968 tot 8 februari 1969. De setlist bestaat voornamelijk uit songs uit het eerste album. Daarnaast speelt de groep onder andere Killing Floor, een bluesnummer van Howlin' Wolf dat later in een bewerkte versie als The Lemon Song op Led Zeppelin II terecht zal komen en Pat's Delight, een drumsolo van John Bonham die als Moby Dick eveneens op datzelfde album terecht zal komen.

Op 12 januari 1969 komt het eerste album Led Zeppelin uit, een LP met zowel harde blues als akoestische nummers. In hetzelfde jaar komt Led Zeppelin II uit, een album waarvan de nummers op verschillende plaatsen tijdens de tournees opgenomen zijn. Op Led Zeppelin III zijn Engelse folk-invloeden te horen, een geluid dat op Led Zeppelin IV versterkt werd. Het vierde album wordt, vanwege de in runentekens geschreven titel, ook wel The Runes Album genoemd. Op dit album staat de wereldhit (en all-time classic) "Stairway to Heaven", dat echter nooit als single is uitgebracht. Drummer Bonham overleed op 25 september 1980. Eind 1980, enkele maanden na het overlijden van Bonham, hield Led Zeppelin op te bestaan. Postuum verscheen nog het album Coda, met daarop een aantal nog niet eerder verschenen nummers uit de periode 1969-1978.


Dit is waarschijnlijk het vroegste opgenomen concert van de toen nog "New Yardbirds". Het is opgenomen in Zweden, Stockholm, Tivoli Gardens op 20 september 1968.

I Can't Quit You
I gotta move
Dazed and Confused.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten