donderdag 2 augustus 2012

Michel Berger - 20 ans déjàVandaag - twintig jaar geleden - stierf Michel Berger.

Michel Berger, artiestennaam van Michel-Jean Hamburger, (Neuilly-sur-Seine, 28 november 1947 - Ramatuelle, 2 augustus 1992) was een Franse zanger en liedjesschrijver van Joodse komaf, wiens ouders uit Polen afkomstig waren.

Hij is vooral bekend als tekstschrijver voor zijn echtgenote, de Franse zangeres France Gall. In de jaren zeventig en tachtig was hij een van de populairste Franse zangers. Hij schreef de muziek voor de Franse musical Starmania, die sinds 1979 met veel succes in Frankrijk wordt uitgevoerd. In Frans sprekende gebieden is Michel Berger nog steeds erg populair.

Hij schreef onder pseudoniem Alberto M. Hursel “Adieu jolie Candy” voor Jean-François Michael, dat later ook een succes werd voor Bobby Vinton onder de titel "If that's all I can". 
Hij werd bekend in de YéYé periode, de tijd van “Salut les Copains”. Hij bracht (hoe kan het anders) een Eptje uit met de hit “D’autres Filles”.

Hij gaat al snel naar EMI  waar hij o.m. “Les Giraffes” schrijft voor Bourvil.In 1972 gaat hij  naar Warner Music en produceerd de eerste twee albums van Véronique Sanson. In 1973 zit hij achter de relance van de carrière van Françoise Hardy met het album “Message Personnel”.

In datzelfde jaar schrijft hij voor France Gall “La Déclaration d’Amour”, een monsterhit voor France en het begin van iets heel moois. Michel Berger produceerd al haar albums en ze trouwen uiteindelijk in  1976.

Michel Berger heeft nu zijn eigen productiehuis (Apache) en brengt het onder bij Warner Music.

In 1985 schrijft hij en produceerd hij het nieuw album van Johnny Hallyday, en regiseert hij zijn optreden in Bercy. Een monstersucces.

Ondertussen componeert hij een rock opera, “Starmania”. De tekst is geschreven door Luc Plamondon en het studio-album wordt uitgebracht in 1978. Het is een succes zonder voorgaande. Werken o.a. mee : France Gall, Claude Dubois, Daniel Balavoine, Diane Dufresne, Nanette Workman, Eric Estève en Fabienne Thibeault.

In 1999 doet hij alles nog eens over met “La Légende de Jimmy”.

Hij is een van de weinige Franse kunstenaars die nauw betrokken is bij humanitair werk, en treedt op voor “Action Ecoles” in 1985, samen met France Gall, en voor “Les Restos du Coeur” van Coluche..

Op 12 juni 1992 komt een album uit van het duo Gall/Berger. Voor het eerst zingt hij samen met zijn vrouw. Een paar weken later is hij dood.

Op 2 augustus sterft Michel Berger in zijn kamer, getroffen door een hartaanval waarschijnlijk veroorzaakt door stress en het vele werk. Hij had net een partijtje tennis gespeeld een paar uur eerder, met zijn vrouw op vakantie in Ramatuelle. Hij is begraven in Begraafplaats Montmartre in Parijs.


Met France Gall had hij twee kinderen : Pauline Isabelle (14 november 1978 - 15 december 1997) en Raphael Michel (geboren 02 april 1981).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten