donderdag 22 maart 2012

Big Bill Krakkebaas & The Sock’n'Soul (Ram Jam Funky but Live) Band”.
Big Bill is zonder twijfel een van de peetvaders van de moderne Belgische muziek.

Hij heet eigenlijk Armand Hombroeckx, maar zijn muziek werd altijd gespeeld onder de artiestennaam Big Bill Krakkebaas. Hij begon al zeer jong met muziek spelen in Leuven, samen met z’n broer Bert in “Bert & Skifflegroup”, begin 1966.

Een paar jaar later vervoegt hij de groep “het Luk Tegenbos Smartensemble” (met bassist Wilfried “Freakadel” Devijver). Wanneer hij erachter komt dat zijn solo’s tijdens de concerten van de groep heel goed onthaald worden, gaat hij zijn eigen weg.

In 1973 vormt hij een groep genaamd “Big Bill Krakkebaas & The Sock’n'Soul (Ram Jam Funky but Live) Band”. Nogal een mondvol. Aanvankelijk was dit een los-vast collectief van muzikanten (Simon Shimpton-Smith, Bert Hombroeckx, Eddy Verdonck, Harry Van Buel), maar geleidelijk aan groeide er een een meer reguliere groep uit.

Hun grootste hit ooit is de klassiek geworden Chuck Berry bewerking “Eene me hesp …” – nochtans gereleased als B-kant van “Stoose blues”.

De tekst vertelt het epische verhaal van Big Bill (en hij is écht Big) die door de nachtelijke straten van Leuven dwaalt op zoek naar iets om te eten. De enige plaats die nog open is een sandwichbar op de Oude Markt, waar Bill geconfronteerd wordt met de existentialistische vraag : neem ik eer een met hesp of een met kaas.

Zoals Oor’s popencyclopedie het schreef : “Na … Eene me hesp .. blijven Big Bill’s concerten spetteren, maar ondanks het gewaardeerde “Sit On It” en stevig gitaarwerk, slaagt Big Bill er nooit in om uit de kroeg wegens te graag erin.” Op “Sit on it” bestond de begeleidingsgroep van Big Bill uit Jean-Marie Aerts, Stoy Stoffelen, Mich Verbelen en Jean Blaute (dus in feite de begeleidingsgroep van Raymond van het Groenewoud).

Dat is waarom Big Bill ook vandaag de dag nog steeds bewonderd kan worden achter de toog van zijn café in Leuven (het stadscentrum met de hoogste cafés/bevolking-ratio in de wereld). Hij verbleef ook gedurende een lange periodes in de Verenigde Staten. Terug in België nam hij in 1995 nog een geslaagde live-cd op.

Een gehele generatie van Belgische muzikanten kan Big Bill ook op de blote knietjes danken, want het was hij die Jean-Marie Aerts (die in zijn groep meespeelde) als eerste vroeg om een plaat te producen. Twintig jaar later heeft Jean-Marie platen opgenomen met ongeveer elke groep die nadien nog gesticht werd.

Dit is die eerste single ...

Stoose Blues


Eene me Hesp

Geen opmerkingen:

Een reactie posten