vrijdag 30 maart 2012

Los Kjarkas – Llorando se fue (1982)
Los Kjarkas – Llorando se fue (1982)
(Gonzalo Hermoza/Ulysses Hermoza)

We blijven even in Zuid Amerka voor wat de driehonderdste post wordt.

De grootste hit van ’89, de best verkochte single in Europa in de jaren tachtig, de grootste dans-rage sinds de Twist, maar gejat van deze Bolivianen.

Lambada mag dan nog een Braziliaans dans ritme zijn, de melodie en de teksten van deze smash hit zijn Boliviaans, Spaans in plaats van Portugees. “Llorando Se Fue” betekent “Wenend ging ze weg”, gecomponeerd door Gonzalo & Ulysses Hermoza, twee broers van de band Los Kjarkas, een Boliviaanse Groep. Beiden runden een school in Cotiabamba, hoog in de Andes, leerden traditionele Andes muziek, hielden een folk-archief, maakten hun eigen traditionele muziekinstrumenten en probeerden de traditie intact te houden.

Uitgerekend die respectabele broers zagen zich tekst en melodie ontfutseld door twee gewiekste producers: Olivier Lorsac (een Fransman) en Jean Karakos (een Griek) ‘kochten’ in Brazilië 400 bestaande Zuidamerikaanse melodietjes, huurden in de Nordeste de studiogroep Kaoma, joegen Llorando in tanga de dansvloer op en lieten auteursrechten binnenrollen onder de fictieve naam Chico de Oliveira. Dat was al een hele tijd aan de gang eer de Hermozas in de verre Andes wakker schoten en nog een hele tijd ging daar overheen eer er van daaruit gerechtelijke stappen werden ondernomen. Proces dat aansleepte tot de grootste verkoopgolf al voorbij was, maar uiteindelijk toch gewonnen werd door de twee Hermozas.

Na de succesvolle rechtszaak kwam er een eerder symbolische schadevergoeding, een rechtzetting op de volgende plaat van Kaoma, blokkering van de auteursrechten, een levensverzekering op naam van hun echtgenoten en – belangrijk – het terugwinnen van hun Boliviaans eergevoel.

Kjarkas richtte twee scholen op en concentreerde zich op de volksmuziek uit de Andes: de muziekscholen van Kjarkas (Lima, Peru) en La Fundacion Kjarkas (Ecuador). De groep toerde door Japan, Europa en Scandinavië, de Verenigde Staten en Zuid-Amerika.

De leider van de band was zanger, gitarist en songwriter Gonzalo Hermosa Gonzalez. Hij richtte de band op, samen met zijn broers Elmer Hermosa Gonzalez en Ulises Hermosa Gonzalez. Gaston Guardia Bilboa en Ramiro de la Zerda vervolledigden de groep. De La Zerda verliet later de groep. Ulises Hermosa stierf aan kanker. Zij werden vervangen door Eduardo Yanez Loayza, Rolando Malpartida Porcel en Jose Luis Morales Rodriguez.

Llorando se fueGeen opmerkingen:

Een reactie posten