maandag 26 maart 2012

Papa George Lightfoot - When the Saints go machin’ in
Papa George Lightfoot (1924 – 1971)


Papa Lightfoot, ook wel bekend als Papa George Lightfoot (2 maart 1924 – 28 november 1971), geboren Alexander Lightfoot, was een Amerikaanse blues zanger en mondharmonica speler.

Papa Lightfoot werd geboren in Natchez, Mississippi. Hij nam verschillende songs op in de jaren twintig, en dan later in 1949 voor Peacock Records (die nooit werden uitgegeven), in 1950 voor Sultan Records, in 1952 voor Aladdin Records en in 1954 voor Imperial Records. Na de laatste singles voor Savoy Records in 1955 en Excello Records in 1956, stopte Lightfoot met opnemen

Hij is nog steeds een obscure Southern blues harmonica speler.

Naarmate in het begin van de jaren zestig de belangstelling groeide voor de Delta blues werd Papa Lightfoot’s naam  weer bekend, en in 1969 trok producer Steve LaVere naar Papa Lightfoot in Natchez, en vroeg hem om opnieuw op te nemen.

Het resultaat was hetmagnifieke album “Natchez Trace”, uitgebracht op Vault Records in 1969. Het album bracht Lightfoot voor korte tijd  op de voorgrond van de blues revival.

De bekende blues verzamelaar “Rural Blues Vol. 2” van het label Liberty werd dat jaar uitgebracht met het formidabele “When the Saints” van Papa Lightfoot. Iedereen was er onderste boven van. Het album “Rural Blues” was samengesteld door Bob “the Bear” Hite van Canned Heat, een notoir blues verzamelaar.

De lang verwachte comeback kwam er echter niet . Papa Lightfoot stierf in 1971.

Hier is de meester met die geweldige versie van “When the Saints go marchin’ in”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten