vrijdag 16 maart 2012

Fats Waller – Lookin’ for another sweetie (1929)Fats Waller – Lookin’ for another sweetie (1929)

Fats Waller overlijdt op 15 december 1943.

Deze Amerikaanse zanger/pianist breekt door in de jaren twintig. In 1929 is Ain’t Misbehavin’ zijn eerste hit. Andere succesnummers zijn Honeysuckle Rose, Black And Blue en It’s A Sin To Tell A Lie. Hij overlijdt vlak na de opnamen van de bioscoopfilm Stormy Weather. Fats Waller is 39 jaar geworden.

Thomas ‘Fats’ Waller (Harlem (New York), 21 mei 1904 – in de Santa Fé Express, 15 december 1943) was niet zomaar een jazzmuzikant. Hij was de grootste van zijn tijd.

Het meest succesvolle nummer van Waller was Ain’t Misbehavin. Dit nummer speelde hij voor het eerst met Louis Armstrong en al snel werd het een enorm succes in de Verenigde Staten. De echte doorbraak van Waller kwam echter in 1934. Tijdens een feest van de beroemde componist George Gershwin baarde hij opzien door zijn pianospel en zangpartijen. Een vertegenwoordiger van Victor Records was hierbij aanwezig en zorgde ervoor dat Waller een contract kreeg bij de platenmaatschappij.

Hierna maakte Waller enkele albums. Deze bracht hij allemaal uit onder de noemer Fats Waller and his Rhythm. Zijn band bestond uit zes muzikanten die regelmatig met elkaar samenwerkten, waaronder Zutty Singleton. In die periode was Waller een geliefde gast in nachtclubs en radio-optredens. Bovendien toerde hij door Europa.

In 1943 overleed Waller op 39-jarige leeftijd onverwachts aan een longontsteking. Dit gebeurde in een trein die zich nabij Kansas City in Missouri bevond.

Uit 1929 volgt hier “Lookin’ for another sweetie” door Fats and his Buddies (dit zijn Gene Krupa, Henry Allen en Jack Teagarden. Zang: Orlando Roberson.)

Dit nummer zou later een hit worden voor een aantal mensen uit de popscene van het begin van de jaren zestig als “I’m Confessin’” (hit voor Frank Ifield, Nini Tempo en April Stevens, enz..)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten