donderdag 8 maart 2012

Black Betty – James Ironhead Baker. (1933)Dit is een Library of Congress opname uit 1933.

Het lied gaat niet over een vrouw, maar over een zweep.
Black Betty was de naam van de zweep die ongenadig op de ruggen van de chaingang gevangenen neerkwam wanneer zij het ritme niet hielden bij het werk.

Deze opname komt uit de boerderij van de Sugarland gevangenis in Texas.

“Black Betty” is een Afro Amerikaanse ballad – work song – Chaingang song vaak toegeschreven aan Huddie “Lead Belly ‘Ledbetter, maar de vroegste opnames ouder.

De oorsprong en betekenis van de tekst is onderhevig aan discussie. Meestal neemt men aan dat het over een meisje gaat, of een jonge vrouw. Niets is minder waar.


Sommige bronnen beweren dat de song is afgeleid van een 18e-eeuwse marscadans en een primitieve musket met een zwart geschilderde kolf. “Bam-ba-lam”  zou dan  verwijzen  naar het geluid van de schoten.  Van soldaten werd gezegd dat ze “Black Betty” knuffelden. Het was hun enige vriend(in) aan het front.

In een interview van Alan Lomax met een voormalige gevangene van de Texas, Doc Reese (aka “Big Head”),  verklaart Reese dat de term “Black Betty” werd gebruikt door de gevangenen om te verwijzen naar de “Black Maria” – de penitentiaire wagen die hen naar het veld bracht en weer terug haalde.

In 1934 omschrijven John A. en Alan Lomax in hun boek “American Ballads and Folk Songs” de oorsprong van “Black Betty” als volgt:
“Black Betty is not another Frankie, nor yet a two-timing woman that a man can moan his blues about. She is the whip that was and is used in some Southern prisons. A convict on the/ Darrington State Farm in Texas, where, by the way, whipping has been practically discontinued, laughed at Black Betty and mimicked her conversation in the following song.”

John Lomax intervieuwde ook blues muzikant James Baker (beter bekend als “Iron Head”) in 1934, bijna een jaar na de opname van Iron Head. In het artikel voor Musical Quarterly, “Sinful Songs of the Southern Negro”, bevestigt  Lomax nogmaals dat “Black Betty” de bijnaam is van de “bullwhip”.

Black Betty – James  Ironhead  Baker.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten