dinsdag 17 april 2012

Bob Azzam – Mustapha (1960) (Barclay EP 72359)
“A Most Happy Fellah”

Een song met een wat waggelende beat en een exotisch ritme dat deels klinkt als Latino, deels Arabisch.

Een echte wereldhit voor de Bob Azzam (Caïro, 24 oktober 1925 - Monte Carlo, 24 juli 2004) een Libanees/Palestjns Egyptenaar die in Geneve woonde en in Parijs een band leidde.

La Salsa de Pomodore (Tomatensaus)

Net als 37-jarige Azzam zelf-die werd geboren in Cairo, woont in Genève, rijdt in een Chevrolet station wagon en vijf talen spreekt. Het lied is een hybriede song, geschreven in het Frans, Italiaans en Arabisch, de tekst kan zo uit het Babelcafé komen.

“Cherie, je t'aime, Cherie, Je t'adore,
Como la salsa del pommodore.
Ya Mustapha, Mustapha ya
Ya baheback, ya Mustapha.
Sabaa senine FEL Attarine,
Delwati Guina Chez Maxim's. . .”


Dit alles is - min of meer - het verhaal van een fellah die ooit leefde in de sloppenwijk van Cairo, Attarine, en nu bij “Chez Maxim's” (waar Bandleider Azzam zijn grootste successen boekte) werkt, en zijn vriendin aanbidt “als tomatensaus" (salsa “del” pommodore in het “Italiaans” van Bob Azzam)

Maar de woorden doen er eigenlijk niet toe. Zij zijn slechts een aanvulling op deze aanstekelijke internationale melodie, die rinkelt als de geitenklokken in de buurt van de Witte Nijl en klikt als de hielen van een Andalusische zigeuner.

“Mustapha” is de bewerking van een Egyptische studenten nummer, maar gaat veel verder terug. Volgens sommige Egyptenaren is het nummer ontstaan als een soort van 'verzet' tijdens de Franse bezetting door de Keizerlijke troepen van Napoleon rond 1780. Door “Moustapha” te zingen, een alternatieve naam voor Mohammed, stak de lokale bevolking "hun tong uit" naar de Fransen. Het was een extra bonus dat de song populair werd onder de Franse bezetters tot groot vermaak van hun onderdanen.

 
Bob Azzam werd in Caïro geboren uit Libanees-Joodse ouders. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij door de Britse Royal Navy opgeleid tot elektricien. Na de oorlog startte hij een eigen bedrijf. In de jaren ’50 had hij een grote klus in twee paleizen van kroonprins Faisal van Saoedi-Arabië waar hij een jaar aan gewerkt had, maar door problemen met rekeningen haalde hij daar geen winst uit. Dit is mogelijk de reden dat hij daarna met zijn werk stopte.

Hij begon vervolgens een carrière in de muziek met een combo en trad veel op in de Levant. Toen in 1958 echter de Libanoncrisis uitbrak, vluchtte Azzam naar Europa en vestigde zich in Genève.
In 1960 had Bob Azzam een grote hit in Franstalig Europa met Mustapha, oorspronkelijk een Noord-Afrikaans volksliedje. Het drietalige nummer (Frans, Italiaans, en Arabisch) werd kort daarna ook populair in enkele andere landen, zoals Nederland en het Verenigd Koninkrijk, waar het de 23e plaats in de UK Singles Chart haalde.

Na Mustapha bracht Azzam nog een aantal singles uit, waarvan Fais moi le couscous, chéri het bekendst werd, maar deze wisten allemaal niet het succes van hun voorganger te behalen. Ook toen hij in 1962 inhaakte op de twistrage met singles als Amen twist, Ali Baba twist en Twist sur le lac, had hij hier weinig succes mee.
Eind jaren ’60 maakte hij nog een aantal albums met Engels- en Spaanstalige Braziliaanse muziek, waarmee hij in Brazilië nog enig succes had.
 
Na 1971 raakte Azzam echter volledig in de vergetelheid. Op 24 juli 2004 overleed hij in Monte Carlo (Monaco).

De B kant was “Tintarella di Luna” een nummer van de Italiaanse Mina uit 1959.Dit is mijn EP uit 1960

MustaphaPadrone d'O MareTintarella Di LunaTi Adoreroen de bijna tien jaar oudere versie van Mustapha door Dario MorenoGeen opmerkingen:

Een reactie posten