woensdag 11 april 2012

Tinariwen
De Toeareg zijn een Afrikaanse bevolkingsgroep. Zij noemen zichzelf Kel Tamasheq, Kel Tamajaq ("sprekers van het Tamasheq"), Imouhar, Imuhagh, of Imashaghen ("Nobel en vrij").

De Toeareg zijn een Berbervolk van nomadische veetelers in de Sahara en Sahel. De naam Toeareg is een meervoud en komt waarschijnlijk van 'Targa': de naam die zijzelf geven aan de regio Fezzan in Libië. Het mannelijk enkelvoud is Targi, het vrouwelijk enkelvoud Targia; in het Nederlands wordt Toeareg vaak als enkelvoud beschouwd met als meervoud Toearegs en is er geen onderscheid tussen mannelijk en vrouwelijk

Een andere naam die zij voor zichzelf gebruiken is Kel Tagelmoust dat 'Gesluierden' betekent. De Toeareg zijn vooral bekend geworden vanwege het feit dat bij dit islamitische volk de mannen hun gezicht sluieren, en de vrouwen niet. Deze sluier wordt tagelmoust of eghewid genoemd. In het Arabisch worden de Toeareg daarom ook wel Mulathimin genoemd, dat eveneens 'Gesluierden' betekent. De traditionele gezichtssluier is gemaakt van alasho, een stof geweven in de Nigeriaanse stad Kano, en geverfd met natuurlijke indigo, die blauw afgeeft op het gezicht. Vandaar de bijnaam 'blauwe mannen' die voor de Toeareg wordt gebruikt.

Na de staatsgreep die het bewind van Amadou Toumani Touré in Mali omver wierp heeft de onafhankelijksheidsbeweging snel aan belang gewonnen; Touaregrebellen hebben samen met Islamistische groepen de controle over de drie grote steden in het gebied overgenomen. Dit gebeurde zonder al te veel tegenstand van het slecht uitgeruste en gedesorganiseerde Malinese leger.

De vijandelijkheden laaiden in 2012 weer op nadat Touaregstrijders die in 1990 toegetreden waren tot het leger van Moammar al-Qadhafi in de buurstaat Libië na de val van de laatstgenoemde terugkeerden. Ook deze opstand wordt door de MNLA uitgevoerd. Op vrijdag 6 april werd bekend dat de MNLA de onafhankelijkheid van Azawad heeft uitgeroepen.

 


Tinariwen, in het Toeareg (of Tamasheq) Woestijn, is een Malinese band. Tinariwen vermengt traditionele muziek met westerse rock en popmuziek. De songs worden voornamelijk in het Frans en Tamasheq gezongen.

De leden van de band zijn van Toeareg komaf en stammen van een generatie die in de jaren zestig hun toevlucht vanuit de Sahelregio naar de noordelijk gelegen steden hebben gezocht, omdat ze door droogte niet meer konden voorzien in hun bestaansminimum.

De band werd in 1982 in een Libisch kamp opgericht waar Toeareg militair werden getraind. De bandleden waren voor een deel actief aan de vrijheidsstrijd voor de nomadenbevolking. Pas sinds de beëindiging van een opstand in Mali in 1996 houden ze zich uitsluitend bezig met het maken van muziek. In hun teksten zijn ze altijd politiek geëngageerd gebleven.

In 2012 ontvingen ze een Grammy Award in de categorie Best World Music Album voor het album Tassili.

Onder hun fans tellen zij The Rolling Stones en Jimmy Page.

Hier zijn, uit hun laatste album,

Imidiwan Ma TennamAsuf D Alwa
Geen opmerkingen:

Een reactie posten