vrijdag 20 april 2012

Levon Helm (1940 - 2012)
Levon Helm is gestorven.

De sympathieke, gebaarde Levon Helm met het typisch zuiderse accent gaat de geschiedenis in als de zingende drummer van een van beste groepen uit de jaren ’60 en ‘70, ‘The Band’. Die werd bekend als begeleidingsgroep van Bob Dylan.

Van de originele bezetting van ‘The Band’ zijn nu enkel nog zanger-gitarist Robbie Robertson en toetsenman en wonderboy Garth Hudson in leven. Richard Manuel (keyboards en zang) en Rick Danko (bas en zang) stierven respectievelijk in 1986 en 1999. Alle leden waren Canadezen, behalve Levon Helm.

Met hun eigen Americana-, folk- en rockmuziek creërt ‘The Band’ al snel een geheel unieke sound die ze voor het eerst op plaat konden vastleggen bij het album “Music From Big Pink” in 1968, genoemd naar de plaats waar de groepsleden samen woonden. In totaal bracht ‘The Band’ zeven albums uit die tot het historische muziekarchief van Amerika zijn gaan behoren.

Helm zong naast ‘The Night’ ook ‘Up on Cripple Creek’, 'Rag Mama Rag'  en ‘The Weight’.

Mark Lavon Helm werd geboren op 26 mei 1940 in Elaine, Arkansas als het tweede van vier kinderen in een gezin van katoenboeren én muziekliefhebbers. Met zijn zus Linda won hij al op jonge leeftijd muziekwedstrijdjes. Zijn echte muzikale carrière begon toen hij bij Ronnie Hawkins drums ging spelen.

Daar leerde hij ook de andere leden kennen van wat later ‘The Band’ zou worden. Hun eerste album ‘Music from Big Pink’, kwam uit in 1968, een jaar later hun meest geliefde plaat ‘The Band’. Dat de groep een unieke plaats bekleed in de moderne Amerikaanse muziekgeschiedenis bewees de aanwezigheid van grootheden als Van Morisson, Neil Young, Bob Dylan, Eric Clapton, Muddy Waters en Doctor John op hun afscheidsconcert van 1978.

Met Levon Helm gaat een deel van het levend geheugen van de Amerikaanse Roots heen.

"Anna Lee" uit "Dirt Farmer" met zijn dochter Amy (van Ollabelle)"You'll never again be mine" uit "The Lost Notebooks of Hank Williams" 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten