zondag 8 april 2012

Dick Poons in zwart wit (Obelisk K 51 810)




Maurits Dirk (Dick) Poons (Den Haag, 16 november 1940 – Hilversum, 22 januari 2009) was een Nederlands radiomaker en stemartiest. Poons is bij het grote publiek bekend door zijn stem die hij leende aan David de Kabouter, naar de gelijknamige televisieserie gebaseerd op het werk van Rien Poortvliet.

Samen met Jacques van Bijlevelt en Lou Geels debuteerde Poons op 14-jarige leeftijd in Pukkel & Pukkel, een tournee voor militairen. Poons speelde gitaar in orkesten en ensembles en deed aan amateurcabaret. Hij studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en later aan de Kleinkunstacademie in Amsterdam.

Poons trad op in theaterprogramma’s van Jaap van de Merwe, Coby Schreyer en Nico Jeanine Knapper. Dick was een veelzijdige persoonlijkheid, hij werkte als tekstschrijver, zanger, producer, regisseur, acteur en gitarist. Poons produceerde onder andere platen voor Tineke Schouten.

Dick Poons maakte verschillende radio- en televisieprogramma’s voor de AVRO, VARA en de Vlaamse BRT. Zo was hij de bedenker van AVRO Service Station de voorloper van wat nu AVRO’s Nachtdienst is. Verder maakte hij ook: Dag met een gaatje, Vanavond laat (samen met Jan Moraal als Lubbert en Poons), AVRO Weekendcafé, Opium radio, Taalmeesters en Van de rug af gezien. Naast dat hij zijn stem leende aan David de Kabouter, speelde Poons ook de rol van Klaas Vaak in de Droomshow, een kinderspelprogramma van de AVRO. Verder verzorgde hij ook de stem van diverse figuren in het kinderprogramma Sesamstraat.

Poons stierf op 22 januari 2009, zijn overlijden is pas op 28 januari bekend geworden middels een rouwadvertentie geplaatst door de AVRO. Dick Poons is 68 jaar oud geworden.

Ik heb Dick gezien in België ergens op een troubadoursavond voor de toenmalige “omroep Brabant”.

Hier is dat 45 toerenplaatje. Regelrecht uit de tijd van de “protestsongs” met een knappe Dylanvertaling van “Don’t think twice, it’s allright”

Wat betreft de hoes, let op de “Don’t think twick”….waarschijnlijk toch een drukfout…. ?


Zo is het goed



Geboren voor Vietnam



Geen opmerkingen:

Een reactie posten