vrijdag 13 april 2012

Samuel Barber – Adagio for StringsAdagio for Strings is een compositie van de Amerikaanse componist Samuel Barber. Adagio for Strings is een van zijn bekendste werken.

Samuel Osborne Barber II (West Chester (Pennsylvania), 9 maart 1910 – New York City, 23 januari 1981) was een Amerikaanse componist en muziekpedagoog.

Barbers Adagio for Strings is een bewerking voor strijkorkest van het tweede deel van zijn Eerste Strijkkwartet uit 1936. In januari 1938 stuurde Barber de partituur naar de dirigent Arturo Toscanini. Toscanini stuurde het stuk terug zonder commentaar, waardoor Barber geagiteerd raakte. Hierop liet Toscanini via een vriend weten dat hij het stuk al in zijn geheugen op had geslagen.

De première vond plaats op 5 november 1938 in New York. De première werd verzorgd door het NBC Symfonieorkest onder leiding van Toscanini.

Barber bewerkte het stuk in 1967 ook voor een achtstemmig koor op de tekst van het Agnus Dei. Dit muziekstuk is ook zeer bekend dankzij de film Platoon van Oliver Stone.

Het is het meest tragische klassieke werk dat ik ken.

Adagio for Strings
Geen opmerkingen:

Een reactie posten