dinsdag 10 april 2012

The Fourmost - Hello little girl (1963)"Hello Little Girl" is een lied geschreven door John Lennon en Paul McCartney in 1957. Het werd gebruikt voor de mislukte Decca auditie in op 1 januari 1962.

Een huis demo van "Hello Little Girl" is opgenomen in het begin van 1960 met Lennon, McCartney en Harrison op gitaar, en Stuart Sutcliffe op bas. Hoewel de geluidskwaliteit  onvermijdelijk inferieur is  aan de Decca-versie, en bepaalde lijnen slechts voor de helft waren uitgeschreven, toont deze vroege opname de sterke invloed van Buddy Holly op het vroege werk van Lennon.

Een andere invloed was Cole Porter's nummer “It's De-Lovely”.

Zegt John : “That was me. That was actually my first song. [Singing] 'When I see you every day I say mmm hmm, hello little girl.' I remember some Thirties or Forties song which was [singing] 'You're delightful, you're delicious and da da da. Isn't it a pity that you are such a scatterbrain.' [Laughing] That always fascinated me for some reason or another. It's also connected to my mother. It's all very Freudian. She used to sing that one. So I made Hello Little Girl out of it.”

Tegen de tijd van de Decca auditie, had de groep meer geoefend en werd “Hello Little Girl” omgevormd tot een iets meer commercieel levensvatbare popsong. Ook de vocale harmonieën wijzen nu al de weg naar het geluid dat later zou uitgroeien tot een typisch Beatles handelsmerk.

Het nummer werd tijdens de Decca audities gebruikt om aan te tonen welk hitpotentieel de groep had.  Hoewel het ongebruikelijk was in de vroege jaren 1960 voor groepen om hun eigen songs te schrijven, beweerden Lennon en McCartney dat er zo nog tientallen  in hun lade lagen.

De song bleef echter niet lang in het repertoire van de Beatles hangen. Meer nog,  ze namen het nooit op voor EMI .

Ze speelden de song wel tijdens een auditie voor de BBC die plaatsvond op Broadcasting House in Manchester op 12 februari 1962, maar dit werd nooit uitgezonden.

“Hello Little Girl” werd later aangeboden aan Gerry and the Pacemakers als de follow-up van “How Do You Do It”.  Ze namen een demo van het nummer op op 17 juli 1963, maar kozen  in plaats daarvan voor een nieuw Mitch Murray nummer "I Like It".

Het werd vervolgens gegeven aan een andere Merseybeat act The Fourmost. Hun versie ; geproduceerd door George Martin in de Abbey Road Studios op 3 juli 1963, werd uitgebracht op 30 augustus en bereikte nummer negen in de Britse hitlijsten.

Hier is het hele verhaal :

1. Waarschijnlijk in Hamburg2. Home recording end 1960 (Stu Sutcliffe op bas)3. De DECCA Auditie Tape4. Gerry and the Pacemakers


5. The Fourmost The Fourmost with Cilla Black

Geen opmerkingen:

Een reactie posten