woensdag 4 april 2012

Henry Burr – Loch Lomond (1905)
Henry Burr – Loch Lomond (1905)
label: Victor 16062

Voor het eerst gepubliceerd in 1841 in “Vocal Melodies Of Scotland.”

“The Bonnie Banks o’ Loch Lomond”, of “Loch Lomond” is een overbekende traditionele Schotse Song (Roud No. 9598).

Loch Lomond is een groot en diep meer (loch) in Schotland. Het bevindt zich in het westen van de zuidelijke Highlands.

Het meer is ongeveer 37 km lang en tot 8 km breed, heeft een gemiddelde diepte van 37 meter en een maximale diepte van 190 meter. Loch Lomond is het grootste meer van Schotland in oppervlakte en het op een na grootste in watervolume, na Loch Ness. In het meer bevinden zich vele eilandjes. Het vormt het centrum van het nationale park Loch Lomond and the Trossachs National Park. Het meer bevindt zich slechts twintig kilometer van Glasgow, en vormt daardoor een belangrijk toeristisch gebied.

Loch Lomond is tevens de naam van een whisky die in het dorp Alexandria geproduceerd wordt. Het is de favoriete drank van Kapitein Haddock uit de strip Kuifje.

Er zijn veel theorieën over de betekenis van de song. Een interpretatie is dat de song wordt toegeschreven aan een Jacobite Highlander, die gevangen werd genomen na de opstand van 1745. De Engelsen speelden morbiede spelletjes met de Jacobijnen en zeiden dat een van hen kon leven als de ander zou sterven. Deze song wordt gezongen door de degene die werd veroordeeld om te sterven, de “low road” is de zgn. weg naar de onderwereld.

Een andere interpretatie is dat het lied wordt gezongen door de minnaar van een gevangen genomen rebel die zal worden terechtgesteld in Londen. De hoofden van de terechtgestelde rebellen werden vervolgens op staken tentoongesteld in alle steden tussen Londen en Glasgow in een processie langs de “High Road” (de belangrijkste weg), terwijl de nabestaanden van de rebellen terug naar huis keerden langs de “Low Road”(de gewone weg afgelegd door boeren en burgers).

Covers : Marie Narelle (1906) [als The Bonnie Banks Of Loch Lomond], Maxine Sullivan (1937) [met orkest Claude Thornhill], Benny Goodman (1937) , Rockets (1948) [op Aladdin], Bill Haley (1957) [als Rock Lomond], Ramrods (1961) [als Loch Lomond Rock], AC/DC (1976) [als Fling Thing], Runrig (1979) [hit UK in '08], Chieftains & Nanci Griffith (1992) [als Red Is The Rose], Höhner (1998) [als Mer stonn zo dir, FC Kölle], Irish Tenors (1999) [als Red Is The Rose],

De song komt ook in de Disneyfilm “Lady en de Vagebond” voor waar de Schotse Terrier Jock hem zingt.

Henry Burr (1905)
Marie (Molly) Narelle (1906)


Marie Morrisey (1917)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten